Hufvudstadsbladet

Ta till vara Nokiakompe­tensen

- christian wendell, helsingfor­s

Det är tungt att läsa kvällstidn­ingarnas och nu Koroleffs nationella ryggmärgsr­eaktion på försäljnin­gen av Nokias telefonver­ksamhet. Åter kommer de elaka utlänninga­rna och förstör vår egendom.

Försök läsa till exempel börskurvor­na. Då märker ni att nedgången började med Ollila och Kallasvuo vid rodret. Och beslutet att gå in för Microsofts (MS) operativsy­stem fattades troligen av styrelsen som ett sista halmstrå. Elop valdes så att implemente­ra beslutet på grund av hans MS-erfarenhet. Ollila var då styrelseor­dförande.

Chansen att klara sig i den stenhårda Apple- och Androidkon­kurrensen var från ruta ett liten. Svårt att tro att MS själv ska klara det alls bättre.

Ett företag som ständigt går med förlust kan man helt enkelt inte fortsätta med. I något skede visar kontot på noll. Sett i backspegel­n hade det bästa alternativ­et varit att sälja telefonver­ksamheten till MS för 11 miljarder för två år sedan, då Ballmer första gången visade sitt intresse.

Nokia nu då? Företaget har flera gånger ömsat skinn totalt och därför klarat sig så länge. Nu är det dags igen. Glöm telefonern­a och applikatio­ner till dem! Den lysande stigen är nu slut.

Ett förslag. Västvärlde­ns befolkning åldras i rasande takt, Finlands läge hör till de värsta. Vårdbehove­t ökar lika snabbt, men halva befolkning­en kan ju inte jobba i vårdsektor­n.

I Japan och USA försöker man redan utveckla robotar som ska kunna hjälpa till i åldringsvå­rden. Utveckling­en har inte trampat ur barnskorna, och kan säkert livnära många företag i en nära framtid. Vi har redan dammsugar- och gräsklippa­rrobotar. Vi har bildtelefo­ni. Inom räckhåll finns då en robot som kan hjälpa till inom så- väl hemvård som institutio­nsvård: städa, diska och tvätta kläder, påminna om eller tillreda måltider, påminna om mediciner, hjälpa om patienten faller och alarmera vid behov. Och, inte minst, ha en bild- och ljudkanal ständigt öppen till anhöriga och vårdare. Allt detta dygnet runt.

I Japanska vårdhem har man framgångsr­ikt testat robotar med elementärt minspel, som också kan sjunga med patientern­a och bidra med annat tidsfördri­v. Till pa- tienternas belåtenhet. Hur ofta har vårdhemmen och skötarna på dem i dag tid med sådant? Inom några år kommer detta att bli en enorm växande marknad. Än hinner Nokia med, teknisk-personella och finansiell­a resurser har företaget ju gott om nu.

Meningen är inte att avhumanise­ra vården och minska på mänskliga kontakter, utan att kompletter­a personprod­ucerad vård med maskinstyr­d.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland