Hufvudstadsbladet

Tro den som vill

- fredrik therman, esbo

Tron tycks vara ett så svårt ämne att många tappar proportion­erna. En orsak är att ordet tro har flera betydelser. Om jag tror, har religiös övertygels­e om, att änglar finns eller tror, antar att det snart ska sluta regna betyder det helt olika saker. Då Strang skriver (Hbl 25.8) ”– man kan ju inte gå omkring och tro vad som helst om sakers natur och befattning”, är det uppenbarli­gen antagande som han menar. Förargligt att två så olika ord ska låta så lika.

Kankkonen är inte tydlig (Hbl 1.9) då han hävdar att andras åsikter ska respektera­s. Jag håller helt med Sandelin (Hbl 5.9) som menar att det är andras rätt till åsikter som ska respektera­s. Voltai- re har sagt: ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”. Min åsikt är att människors andlighet ska respektera­s, om den inte skadar andra. Det är vad jag antar, att Kankkonen menar. Vi behöver andlighet, annars känns livet meningslös­t.

Kristendom, islam, judendom och andra stora religioner är inte skadliga, däremot är inskränkta fundamenta­listiska utövare livsfarlig­a och oacceptabl­a – främst för att de inte respektera­r att andra har en annan åsikt. Att hysa en åsikt är var och ens rätt, att propagera för en brottslig handling är brottsligt. Personen som jämför religiös övertygels­e med en uppmaning att mörda Bettina Sågbom har inte alls fattat diskussion­en.

Den danske journalist­en Tarek Omar, själv muslim, har skrivit en novellsaml­ing, Muhamedane­ren, om muslimska invandrare i Danmark. I novellen ”Ateisterne og Ayatollahe­rne” berättar han om hur gymnasiste­n Abdullah kommer i kläm mellan muslimska fundamenta­lister och danska ateister. I skolan är hans klasskamra­ter sekularise­rade fritänkare, som hånar Abdullah och vill att han ska bevisa Islam. En fritänkare berättar att han är kär och då kräver Abdullah att han ska bevisa det. Det är ett bra exempel på sådant som inte ska - eller kan – bevisas. Tron, den religiösa övertygels­en, ska inte heller bevisas.

Beträffand­e radioandak­ter antar jag att de känns viktiga och värdefulla för personer, med religiös övertygels­e. Om folk också vill ha andliga program om andra religioner är det väl naturligt att Yle går dem till mötes. Det är inte demokrati att minska det andliga utbudet för att alla inte tror lika, det är dummokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland