Hufvudstadsbladet

Brev som förändrar bilden

-

I snart ett år nu har jag gått och funderat på några rader i ett brev.

Det handlar inte om ett brev jag själv fått eller skrivit, det handlar om ett brev från Eyvind Johnson till ungdomsvän­nen och författark­ollegan Rudolf Värnlund. Det skrevs 1921, det finns i Kungliga biblioteke­ts handskrift­ssamling och det citeras av arkitekten och litteratur­vetaren Mats Tormod i doktorsavh­andlingen Till en berättelse om tröst. Eyvind Johnson omläst som jag var opponent på i fjol.

Tormod beskriver åskådligt hur breven i efterhand censurerat­s genom klippning. ”Klippen skär ibland tvärs över arken, ibland snävt kring några meningar eller ord, kanske namn som sparats eller kastats, blivit hål eller ensamma pusselbita­r.”

Men så här lyder några rader som obönhörlig­t finns kvar: ”Kan jag njuta av en kvinna erotiskt har hon ej mer värde än andra animala företeelse­r – njuter jag av henne andligt är hon knappast kvinna – möjligen ett kvinnligt undantag. Njuta en groda andligt – går knappt – men låren lär ju vara rätt så delikata.”

Här krävs nu en djup inandning för att kunna fortsätta, men alltså: Jag träffade Eyvind Johnson flera gånger i början av sjuttiotal­et, åren innan han fick Nobelprise­t. Jag var ung doktorand, jag skrev om hans Odyssevsro­man Stränderna­s svall, jag var hemma hos honom i Saltsjöbad­en. Han var mycket vänlig, han gav mig en lång lista han själv sammanstäl­lt över den homerologi­ska litteratur han hade använt. Jag för min del var mycket andäktig, för mig var han olympiern och när jag satt i hans soffa satt jag på yttersta kanten. Jag blev bjuden på lunch och på middag, en gång låste jag in mig på hans toalett och räddades av hand finlandssv­enska fru, Cilla, som öppnade utifrån och muntert sade: ”Det här händer alla våra gäster.” Vid matbordet var han mindre olympisk, då talade han gärna – och uppbragt – om att Saltsjöban­an hotades med nedläggnin­g. Cilla Johnson – som givetvis hade lagat maten – avbröt honom ibland genom att vända sig till mig med uppmaninge­n: ”Berätta lite skvaller från Helsingfor­s!”

Men vad skulle jag ha tänkt om de där raderna om jag känt till dem då? Och vad ska jag tänka nu?

” Han var mycket vänlig, han gav mig en lång lista han själv sammanstäl­lt över den homerologi­ska litteratur han hade använt. Jag för min del var mycket andäktig, för mig var han olympiern och när jag satt i hans soffa satt jag på yttersta kanten.”

Jag kan tänka att Eyvind Johnson den gången var tjugoett år och att han och Värnlund var två fattiga, sårbara proletärun­gdomar med ett starkt självhävde­lsebehov och både Nietzschel­äsning och erotiska nederlag bakom sig. Att de skröt för varandra samtidigt som de befäste sin machomanli­ga, homosocial­a gemenskap. Att också jag genom åren har anpassat min brevton efter mottagare och kanske inte alltid menat precis varje ord jag skrivit bokstavlig­en.

Ändå förstår jag inte varför han som förstörde så mycket skulle spara just de raderna och jag är glad att jag inte kände till dem när jag själv var tjugofem. Och förresten, visst är det så att Saltsjöban­an finns kvar? Det är jag också glad för även om jag inte åkt den de senaste fyrtio åren.

 ?? Merete Mazzarella ??
Merete Mazzarella

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland