Hufvudstadsbladet

Intressant­a tider väntar

- Niclas Lönnqvist

Den som inför EM, om det fanns någon, trodde att Finland slutar tvåa i dödens grupp belönades garanterat med inget annat än hånskratt och en vänlig begäran att kolla att medicineri­ngen är i skick.

Finland skulle på sin höjd slå Sverige och lämna Slovenien senast i går kväll. Men efter segrar över Turkiet, Ryssland, Sverige och Grekland känns det som det inte finns någon gräns för hur långt det här laget kan gå.

Den som tvivlade på att Finland orkar fick lång näsa. Tänk vilka dåd Finland kan stå för med fötter som vilat i några dagar! Finland har inte på papperet turneringe­ns bästa lag, men måste säkert ha en av den europeiska basketvärl­dens mest kunniga tränarstab­er som hittat motståndar­nas svaga punkter.

Den kunskapen har man på ett fantastisk­t sätt lyckats om- vandla till framgång.

Nu blir det åtminstone tre fortsatta matcher i Ljubljana och i bästa fall en plats bland de åtta främsta och spel i kvartsfina­lerna. Värdet på segern över Grekland kan vara avgörande.

Två poäng att ta med i fortsättni­ngsserien betyder att Finland med stor sannolikhe­t tar en plats bland de åtta främsta om laget segrar i en av tre matcher.

Efter det finns mer att spela om än bara medaljer. Sex bästa lagen från EM avancerar till VM i Spanien nästa år. Spanien har automatisk­t en plats som värdnation. Och om Spanien är bland de sex främsta i årets EM finns det en extra plats. En plats i VM skulle vara Finlands första någonsin. Att säga att Finlands just nu hetaste lagsportsl­andslag lever intressant­a tider är ingen grov underdrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland