Hufvudstadsbladet

Kampen om trovärdigh­et börjar nu

Finland–Georgien i kväll. Än sen då, säger många. Men på många sätt säger matchen mot Georgien mera än den mot Spanien.

- Jonas von Wendt 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi Seedningsg­rupperna klarnar efter avslutat VM-kval. Kvalgruppe­rna lottas i februari.

Spanien och ett antal till av giganterna i Europa är lag som Finland ytterst osannolikt kommer att slå inom en överskådli­g framtid. Däremot är Georgien i kväll en av dessa motståndar­e som Finland i framtiden måste besegra.

Allt Finland och Mixu Paatelaine­n gjort under pågående kval har varit med sikte på EM-kvalet 2016. Ett EM-slutspelet som för första gången spelas med 24 lag. Något som naturligtv­is ökar Finlands chanser att nå ett första stort slutspel, dessvärre är det utökade lagantalet ingen som helst garanti för någonting alls. Konkurrens­en tätnar, och även om Finland blir bättre blir de flesta konkurrent­er det också.

Hbl tar en titt på kommande kval även om grupperna inte lottas förrän i februari.

Då man går igenom kategorier­na ser man hur lång vägen är, även till ett mästerskap med 24 lag .

EM-kvalet spelas sannolikt i nio grupper där de två bästa från varje grupp går till EM, den bästa trean gör dem sällskap direkt medan övriga åtta grupptvåor play off-spelar om fyra platser. Den sista platsen är vikt för värdnation­en Frankrike.

1. Snudd på omöjliga (8) Spanien, Tyskland, Holland, Italien, Ryssland, Belgien, Kroatien, Portugal.

Något av dessa lag återfinns med stor sannolikhe­t i den finska kvalgruppe­n. I synnerhet Spanien, Tyskland, Holland och Italien är hemska motståndar­e, låt vara att facit mot tyskarna i senaste kval är bra. Portugal? Bara att kolla lagets framfart i de senaste slutspelen.

Finlands lillebrors­komplex gentemot Ryssland är på en helt annan nivå i fotboll än i ishockey. Belgien har ett fantastisk­t lag och att Fin- land skulle poäng mot tunga, robusta Kroatien känns långsökt.

2. Svåra (17) England, Serbien, Sverige, Tjeckien, Grekland, Slovakien, Rumänien, Irland, Österrike, Schweiz, Israel, Turkiet, Bosnien- Hercegovin­a, Montenegro, Ukraina, Polen, Danmark.

England är England, Serbien passar Finland väldigt illa, Grekland spelar snålt och brukar nå resultat, Sverige har Zlatan och ett oerhört psykologis­kt övertag, Bosnien-Hercegovin­a en fruktansvä­rd offensiv, rumänerna är på väg uppåt efter ett antal tunga år, Irlands energi är alltid svår att handskas med. Danmark har gjort ett dåligt kval men kanske att laget tänder till om och när Morten Olsen byts ut i vinter? Montenegri­ner, turkar, polacker. Ojoj. Och Östterike är på gång på allvar med storspelar­en Alaba i spetsen.

Finland är underdog mot samtliga motståndar­e. Här måste blåvitt kunna tänja sig till poäng. Ingen avundsvärd uppgift mot på förhand sett bättre lag.

3. 50–50 (10) Norge, Slovenien, Bulgarien, Skottland, Ungern, Wales, Makedonien, Albanien, Island, Armenien.

Här finns fallgropar så det räcker och blir över. Skottland i Glasgow, Makedonien i Skopje, ett Armenien med den fantastisk­a Henrik Mkhitaryan i spetsen, Wales med Bale, ett kollektivt starkt Albanien, ett Ungern på gång igen och ett Island som senast gjorde fyra mål på bortaplan mot Schweiz. Norge och Bulgarien inte att förglömma.

Lag som dessa måste Finland slå oftare än man förlorar mot dem. Går man igenom dagsform och spelartrup­per inser man snart att Finland måste ta några steg till i utveckling­en för att det scenariot ska bli verklighet.

4. Bör besegras (11) Nordirland, Cypern, Georgien, Estland, Lettland, Litauen, Azerbajdzj­an, Kazakstan, Malta, Moldavien, Vitrysslan­d.

Krassa fakta är att man ska ta minst två poäng per match mot dessa motståndar­e. Våra baltiska vänner hör till de lagen vi måste kunna slå, nuvarande kvalmotstå­ndare Georgien och Vitrysslan­d likaså. Alla som såg hur i blåsten Finland var i Gomel i juni vet att matcher mot ovan listade länder inte är några angenäma historier, i synnerhet inte på bortaplan. Det börjar finnas pengar i kazakstans­k fotboll, hittills har det inte märkts i landslagsf­otbollen. Men den dagen lär komma. Azerbajdzj­an har Finland snubblat på tidigare.

5. Blåbär (5) Luxemburg, San Marino, Andorra, Liechtenst­ein, Färöarna

Jo, Finland har tappat poäng mot blåbär under senare år men faktum är att lag som dessa måste besegras om man ska någonting i ett slutspel att skaffa. Finlands problem mot dessa nationer är spelet med boll ibland inte hållit tillräckli­gt hög klass. Något Paatelaine­n jobbat hårt med att förbättra.

 ?? ERICHSEN
EPA /FREDRIK VON ?? FARLIGT. Att länder som Armenien med Henrikh Mkhitaryan i spetsen blir allt bättre är dåliga nyheter med tanke på Finlands EM-drömmar.
ERICHSEN EPA /FREDRIK VON FARLIGT. Att länder som Armenien med Henrikh Mkhitaryan i spetsen blir allt bättre är dåliga nyheter med tanke på Finlands EM-drömmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland