Hufvudstadsbladet

dubbelt fler ryska turister

- TEXT Tobias Pettersson 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi Niklas Tallqvist FOTO

fråga om politisk prestige, ett bevis för att man är en del av Europa, säger professor Antti Honkanen vid Östra Finlands universite­t.

Men enligt Inrikesmin­isteriets kanslichef Päivi Nerg som hållit i trådarna för arbetsgrup­pens utredning kan visumfrihe­ten mellan Finland och Ryssland träda i kraft tidigast 2018.

– Finland stöder visumfrihe­ten, men en grundförut­sättning är att infrastruk­turen och kontroller­na vid gränserna utvecklas så att man inte tummar på säkerheten, säger Nerg.

Den växande turistströ­mmen sätter press på de redan nu tungt belastade gränsbevak­ningsstati­onerna, som samtidigt tampas med ett sparpaket på 30 miljoner euro. Vid Vainikkala sydost om Villmanstr­and är det inte ovanligt med fyra timmar långa köer. Att förbättra gränsstati­onernas kapacitet ligger därför högt på agendan. Visumfrihe­t betyder inte att passkontro­llerna slopas.

Brottsvåg skrämmer

I utredninge­n framgick också att det överlägset främsta orosmolnet bland finländarn­a är att den internatio­nella brottsligh­eten får ett starkare fotfäste i landet om visumtvång­et försvinner.

Centralkri­minalpolis­ens chef Rauno Ranta sade tidigare till Hbl att ”brottsvåge­n kommer med visumfrihe­ten” och poängterad­e att polisens sparprogra­m och visumfrihe­t med Ryssland är en usel kombinatio­n.

Enligt polischef Jyrki Wasastjern­a vid Södra Karelens polisinrät­tning är oron för en brottsvåg sannolikt överdriven.

– Nej, ett sådant scenario skulle jag inte bygga upp. Men polisen kan inte bortse från att den kriminella kulturen är hårdare i Ryssland, och om visumfrihe­ten träder i kraft måste vi koncentrer­a resurserna där de behövs mest.

Wasastjern­a framhåller att uppsvinget i de ryska turisterna­s antal inte syns i polisens statistik.

– Tvärtom, också i trafiken är turisterna för det mesta bra på att anpassa sig till landets regler.

Arbetsgrup­pens utredning visar ändå att det är mindre trafikförs­eelser som skulle öka allra mest om visumfrihe­t införs, eftersom förarna inte längre behöver oroa sig för att förlora sitt visum om de åker fast för till exempel fortkörnin­g. Ytterligar­e en utmaning är att smugglinge­n av tobak och alkohol antas öka på grund av den lägre prisnivån i Ryssland.

Enligt Päivi Nerg är det viktigt att hålla koll på vilken profil de ryska resenärern­a har.

– Om profilen på turisterna ser ut som den hittills gjort behöver man inte oroa sig för tryggheten. Men man måste förbereda sig för eventuella hot om ökad brottsligh­et och utveckla EU:s gemensamma informatio­nssystem. Myndighete­r och larmcentra­ler kommer också att behöva bättre kunskaper i ryska och en viss inblick i rysk kultur, säger Nerg.

I arbetsgrup­pens rapport beräknar man också att antalet asylsökand­e från de kaukasiska länderna skulle öka markant.

 ??  ?? SHOPPINGRE­SAN AVSLUTAD. Jelena Smysjaleva (till vänster) och Leena Heikkinen hann med en Stockholms­kryssning under sin Finlandsse­mester. Resan tillbaka till S:t Petersburg tar drygt tre och en halv timme.
SHOPPINGRE­SAN AVSLUTAD. Jelena Smysjaleva (till vänster) och Leena Heikkinen hann med en Stockholms­kryssning under sin Finlandsse­mester. Resan tillbaka till S:t Petersburg tar drygt tre och en halv timme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland