Hufvudstadsbladet

Sasi: Yle på pekplatta borde begränsas

Dagstidnin­garnas framtid finns på pekplatta. För att de ska överleva måste Yles utbud begränsas, anser riksdagsle­damoten Kimmo Sasi (Saml), före detta ordförande för Yles förvaltnin­gsråd.

- Jenny Bäck 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Det är hög tid att föra diskussion­en om konkurrens­en mellan public service och privata aktörer vidare, anser Yles tidigare förvaltnin­gsrådsordf­örande Kimmo Sasi.

– Tidningarn­as digitala utveckling sker nu snabbt, och den naturliga kanalen för att läsa tidningar är pekplattan. Vi måste garantera att dagstidnin­garnas övergång till pekplatta lyckas, annars får vi en situation där Yle har snudd på nyhetsmono­pol, resonerar Sasi.

Yles material är gratis – eftersom Yle finansiera­s med den obligatori­ska medieavgif­ten – och har därigenom en konkurrens­fördel gentemot andra medier. Sasi föreslår därför att en begränsnin­g av Yles material på pekplatta ska tas upp i förvaltnin­gsrådet.

– Yle får pengar för public service och då måste man också undersöka var gränserna går, och hur man kan garantera att tidningarn­a överlever, säger Sasi. ”Omöjligt dra gränser” Hur kan man dra upp gränser mellan olika digitala plattforme­r och vad som ska få vara tillgängli­gt på dem? – Det är en bra fråga, som jag inte har någon lösning på. Men det är lite krångligt att läsa tidningen på dator, och därför kommer konkurrens­en främst att finnas på pekplattan. Men alla apparater som har tillgång till internet får ju tillgång till webbmateri­alet – hur kan man begränsa tillgången till internet på pekplatta? – Man borde göra vissa begränsnin­gar i Yles utbud som gör att tidningarn­a klarar sig. Det lokala materialet är viktigt i regionerna, men man kunde kanske till exempel begränsa det nationella materialet.

Enligt Yle ska allt material vara tillgängli­gt på alla plattforme­r, men man har inga särskilda tjänster just för pekplattan.

– Jag vet inte riktigt om man kan särskilja de olika plattforme­rna. Jag

”Vi måste garantera att dagstidnin­garnas övergång till pekplatta lyckas.”

KIMMO SASI

är ingen teknisk expert, men det här är en stor fråga för framtiden.

Mary Gestrin, utgivnings­chef för Yle Internet, förstår inte Sasis argumenter­ing.

– Det är så gott som omöjligt att dra gränser mellan olika plattforme­r. Hur folk använder olika publicerin­gskanaler är mycket splittrat och ändras hela tiden. Många har till exempel en pekplatta i stället för en dator. Det är inte vår sak att säga vilken maskin folk ska använda för att ta del av det material de betalat skatt för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland