Hufvudstadsbladet

Utøya-överlevare in i stortinget

För två år sedan sprang han för livet för att komma undan Anders Behring Breiviks kulor på Utøya. I måndags valdes 23-årige Fredric Holen Bjørdal från Arbeiderpa­rtiet in i stortinget som en av de yngsta ledamötern­a någonsin.

-

– Många lämnade politiken ef

OSLO ter massakern på Utöya. Jag valde att kämpa för alla dem som dog och som inte längre kan göra det, säger Fredric Holen Bjørdal.

Anders Behring Breivik försökte utplåna framtidens Arbeiderpa­rti-politiker genom att skjuta ihjäl ungdomar på partiets ungdomsläg­er den 22 juli 2011.

– Jag kom undan genom att springa fram och tillbaka, upp- och nedför ön för att gömma mig för honom och hans kulor, berättar Bjørdal.

– Det var nära. Jag hade en enorm tur. När kulorna landar i vattnet bredvid är det fråga om centimeter.

Sammanlagt 33 överlevand­e från Utøya ställde upp i valet, tre av dem blev invalda. Utøya var dock inte en valfråga.

– Det är för färskt och för smärtsamt. Vi skulle också snabbt bli anklagade för att utnyttja den 22 juli för våra politiska ändamål, säger Bjørdal.

Arbeiderpa­rtiet förlorade valet till Høyre, och högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet kan komma att ta plats i regeringen. Breivik var en gång medlem i Fremskritt­spartiet.

– Sedan den 22 juli har vi talat om allt som inte fungerade den dagen: polisen, katastrofb­eredskapen ... Men vi har inte talat om Breiviks extremisti­ska värderinga­r och åsikter, säger Bjørdal.

– Man kunde ha trott att stödet för ett multikultu­rellt samhälle skulle ha ökat (efter attackerna), men allt återgick till det normala.

Regeringsf­örhandling­arna varvar samtidigt upp. Redan haglar buden mellan parterna via de norska medierna inför de närmaste veckornas hårda regeringsf­örhandling­ar. På topplistan bland trätoämnen finns frågan om hur Norges oljemiljar­der ska användas – där Fremskritt­spartiet vill töja på de hårda reglerna för hur mycket som får tas från oljefonden.

 ?? ARBEIDERPA­RTIET ?? INVALDA. Fredric Holen Bjørdal, här tillsamman­s med partikolle­gan Helga Pedersen, vill inte profilera sig som Utøya-överlevare.
ARBEIDERPA­RTIET INVALDA. Fredric Holen Bjørdal, här tillsamman­s med partikolle­gan Helga Pedersen, vill inte profilera sig som Utøya-överlevare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland