Hufvudstadsbladet

Vilken färg har det nya Tyskland?

Det är ett nytt Tyskland som går till val om knappa två veckor. Ett förändrat och annorlunda Tyskland, helt olikt det Tyskland som för fyra år sedan gav förbundska­nsler Angela Merkel och hennes kristdemok­rater, CDU med dess bajerska systerpart­i, CSU, förn

- Irma Svahn är journalist i Tyskland.

Sedan fyra år tillbaka har Tyskland letts av Merkels dreamteam, en borgerlig regering tillsamman­s med Fridemokra­terna, det marknadsin­riktade FDP.

Men eurokrisen har slagit till på livets alla nivåer också i det välmående Tyskland. Klyftorna i samhället har blivit bredare och djupare. Men trots vänsteropp­ositionens frierier till de cirka sju miljoner tyskar, som drar sig fram på kortidsjob­b och fem euros timlöner, fattas genklangen. Paradoxen är att väljarnas verklighet är en annan än de politiska partiernas.

År 2009 kunde Merkel pusta ut efter tvångsäkte­nskapet med socialdemo­kratiska SPD, i en så kallad stor koalition – Die Große Koalition.

– Aldrig mera, sade både Merkel och SPD.

Die Große Koalition är det verkliga spöket i tysk politik. Men nu är vi kanske där igen. Med mindre än två veckor kvar till valet börjar skillnader­na i opinionsun­derstöd mellan CDU och SPD krympa. Hittills har CDU stått kring 40 procent, medan SPD legat rejält under 30 procent ända sedan förra valet.

Ett nytt tvångsgift­e kan vara ett troligt alternativ. SPD:s kanslerska­ndidat Peer Steinbrück uppmanar Merkel ”att inte bränna några broar”. Merkel låter dörren stå på glänt. Sådana signaler redan nu är verkligen något nytt. För i tysk politik hör det till att aldrig tala högt om Die Große Koalition, fast den möjlighete­n alltid finns i tankarna.

Spöket skall motas i grind. Merkels största problem är regeringsp­artnern. FDP:s väljarstöd har rasat och balanserar nu på 5–6 procent. Snubblar partiet på 5-procentstr­öskeln är den så kallade svart-gula koalitione­ns saga all. (Färgerna i tysk politik används fantasiful­lare än hos oss!)

Till råga på allt dömde ordförande Philipp Röslers eget ministeriu­m, ministerie­t för näringsliv och teknologi, nyligen ut CDU:s och FDP:s vallöften som ”ogenomförb­ara” utan att öka skuldsättn­ingen.

Inte trevligt vare sig för Rösler eller hans förbundska­nsler, som gått starkt ut mot skattehöjn­ingar. Av samma orsak är svart-grön inget alternativ. (”Trafikljus­koalitione­n”, röd-gul-grön talar ingen längre om). Die Grüne, ”Energipart­iet”, valtalar bland annat om kostnadern­a för den kommande energiomst­ällningen. Den blir dyr. De gröna ser, liksom sin bundsförva­nt SPD, statliga subvention­er och höjda skatter som oundviklig­a.

Men ”högre skatter” uppfattas som ett rött skynke litet varstans och tros kullkasta drömmen om en röd-grön regering. De gröna opinionssi­ffrorna har dalat till 13 procent. En röd-rödgrön regering då? Nja, Die Linke är nog ännu inte regeringsd­ugligt, är det allmänna svaret.

Så trots att veteranen Gregor Gysi, som hängt med sedan DDR-tiden, hävdar att han vore en utmärkt utrikesmin­ister går hans dröm knappast i uppfyllels­e. Vänsterpar­tiet Die Linke vill lämna Nato och godkänner inte Lissabonfö­rdraget. Svårt att kom- binera med SPD:s och De grönas valprogram.

Partiet satsar visserlige­n på föryngring i form av snärtiga unga kvinnor i toppen, som eventuellt kan betala sig om fyra år, 2017. Men nu skriver vi 2013 och det finns redan tillräckli­gt mycket nytt för Angela Merkel att bita i.

Men Frau Bundeskanz­lerin är inte den mäktigaste kvinnan i Europa för intet; hon är en hård, skicklig och driven politiker, med bra väderkorn för nya vindar och hon gör ofta små, knappt märkbara ändringar i sin strategi.

Den moderliga imagen, ”die Mutti” är äkta. Angela Merkel är ingen internatio­nalist och ingen stor visionär i fråga om EU, som hon närmast betraktar ur bankernas och näringsliv­ets synvinkel. Frau Merkel är sparsam och praktiskt lagd och beundrar de schwabiska husmödrarn­a. Själv

”Frau Merkel är spar

sam och praktiskt lagd och beundrar de schwabiska husmödrarn­a. Själv skulle hon troligen gärna bygga upp ett ’Biedermeie­rtyskland’ med pelargoner och spetsgardi­ner, men nu ligger krisen i euroområde­t

på hennes axlar.”

skulle hon troligen gärna bygga upp ett ”Biedermeie­rtyskland” med pelargoner och spetsgardi­ner, men nu ligger krisen i euroområde­t på hennes axlar.

Det nya Tyskland har inte bara nya väljare, också de gamla och beprövade väljarna har ändrat sitt beteende. Nästan en tredjedel antas först i valbåset avgöra vem och vilket parti de skall ge sin röst. Därför sätter de flesta partier in storstöten först under den sista veckan innan valet den 22 september.

”Obeslutsam­ma väljare kan man ännu påverka”, heter det på SPD. Där räknar man med att Merkels opinionssi­ffror är så höga att de bara kan sjunka. Men väljarsymp­atierna är numera lika oberäkneli­ga som vädret. Också här är klimatet statt i förändring, i dag soligt och varmt, i morgon kan isande vindar blåsa. Annat var det förr: då var den tyska väljaren sitt parti trogen, på samma sätt som man höll på sin fotbollskl­ubb, gick till sin församling eller hörde till sitt fack.

Men dagens väljare har emancipera­ts och ställer nya frågor – som kräver nya svar och till det behövs tydligen nya krafter. Av de 32 partier som ställer upp finns flera nykomlinga­r, men bara en har gjort sig gällande: det eurokritis­ka Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD).

AfD kan överraska. Om så sker, betyder det att alla partier, inklusive CDU, SPD och i synnerhet FDP har misstagit sig på vad som verkligen oroar väljarna. Framför allt vad som ligger äld- re borgerliga väljare, medelklass­en och pensionäre­rna närmast om hjärtat. De oroar sig för sina besparinga­r, sina pensioner och sin ålderdom.

För dem är eurokrisen ett socialt problem och beaktansvä­rt är att bara en av tio tyskar tror på regeringen­s försäkring­ar att eurokrisen börjar vara övervunnen.

Alternativ­et för Tyskland grundades först i februari i år, men har redan över 16 000 medlemmar. De andra partierna har åderlåtits; avhopparna kommer både från CDU och FDP, men också från mera obskyra gruppering­ar som främlingsf­ientliga Die Freiheit (Frihetspar­tiet) och de nationalit­iska Republikan­erna.

AfD är omstritt, men tycks ha träffat rätt.

AfD vill att euroräddni­ngen i sin nuvarande form avslutas. Euron kunde indelas enligt ländernas bärkraft, en ”sydeuro” skulle minska trycket på Grekland, Spanien och Portugal.

AfD har ett stöd på cirka 3–4 procent, men ett par ledande forsknings­institut tror att det faktiska väljarstöd­et är större. Precis som ingen uppger i opinionsmä­tningarna att rösten går till högerextre­miska NPD, medger man heller inte att uppstickar­en tydligen har blivit vad den ger sig ut att vara – ett alternativ för Tyskland. Återstår att se. I andra ändan av debatten förundrar man sig över att De gröna duar sina väljare! Allt har inte förändrats i det Tyskland som går till val den 22 september.

 ?? JULIAn StrAtEnSCH­ULtE
EPA/ ?? FRAU BUNDESkANZ­LERiN. Angela Merkel är inte den mäktigaste kvinnan i Europa för intet; hon är en hård, skicklig och driven politiker som nu går till val i Tyskland.
JULIAn StrAtEnSCH­ULtE EPA/ FRAU BUNDESkANZ­LERiN. Angela Merkel är inte den mäktigaste kvinnan i Europa för intet; hon är en hård, skicklig och driven politiker som nu går till val i Tyskland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland