Hufvudstadsbladet

Hett med ångat

Att ångkoka maten är sunt och smidigt och dessutom bevaras alla goda smaker. Du behöver ingen avancerad ångugn – ett vanligt durkslag går lika bra.

- Mia Gahne/TT dagbok@hbl.fi

Kockarnas nya älsklingsl­eksak kalllas ångugn. Det finns en anledning till dess plötsliga popularite­t. Att tilllaga råvaror med ånga är nämligen en mycket fiffig teknik.

Så här ligger det till: När man kokar grönsaker försvinner en stor del av både smak och vitaminer med kokvattnet som hamnar i slasken efteråt. Men när man ångar grönsaker stannar färg, smak och vitaminer kvar inne i själva grönsaken. Dessutom går det mycket fortare.

För att ångkoka behövs egentligen ingen dyr ångugn. Det går lika bra med ett vanligt durkslag som finns i de flesta hem. Hitta en tillräckli­gt stor kastrull, slå på en bottenskyl­a vatten, ned med durkslaget och på med locket. Voilá! Ångugnen är klar.

Det finns så klart en uppsjö praktiska och kanske mer ändamålsen­liga lösningar att köpa i köksbutike­r. De kan kosta alltifrån några till hundratals euro. Men min poäng är att man verkligen inte behöver några avancerade prylar för att ångkoka.

Goda degknyten

Min egen favoritpin­al är en liten grunka på tre ben i silikon, som man helt enkelt ställer på bottnen av kastrullen med lite vatten under. I den kan du sedan lägga vadhelst du har på menyn – fisk, grönsaker, kyckling, dumplings – och sedan är middagen klar innan du hinner säga ångmaskin.

När det gäller det sistnämnda, dumplings, är det en fantastisk ångrätt. I asiatiska butiker hittar du frysta plattor som gör det till en barnlek (barn är ofta förnämliga dumplingsb­agare) att göra sina egna knyten. Där brukar det även finnas både vackra och fiffiga ånginsatse­r att tillaga dem i.

Oavsett vilken mat och metod du använder gäller det att komma ihåg att vattnet aldrig får nå upp till själva råvaran. I så fall blir den kokt snarare än ångad och då försvinner själva finessen i processen.

Annars är det bara att köra så det ryker om det!

 ?? LEIf r JAnSSon / SCAnPIX ?? kYCkLiNg. Dumplings, små degknyten med valfri fyllning, är lätt och roligt att göra själv. De tillagas lämpligen i en ånginsats.
LEIf r JAnSSon / SCAnPIX kYCkLiNg. Dumplings, små degknyten med valfri fyllning, är lätt och roligt att göra själv. De tillagas lämpligen i en ånginsats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland