Hufvudstadsbladet

Doft av milsvid förundran

Bo Carpelans sista diktsamlin­g domineras ofta av känslor av ensamhet och förlust. Men dikterna är nästan lika bra som allt annat författare­n gett ut, skriver Michel Ekman.

- Michel Ekman kultur@hbl.fi

Mot natten är den sista diktsamlin­g Bo Carpelan skrev, vilket betonas av bokens undertitel Dikter 2010. Då var han redan märkt av den sjukdom som tog hans i liv i början av 2011. På dikterna syns det inte. De är lika bra som nästan allt annat Carpelan gav ut. Däremot kanske vetskapen gör det svårare för läsaren att närma sig dem med oförvillad blick. Man vill gärna söka en syntes eller ett avslutande budskap när en av vår tids största poeter avslutar sitt verk. Det kan betunga ens läsning.

Finns det då ett sådant budskap? I viss mån ja, men Carpelan var inte de tillspetsa­de formulerin­garnas man. Hans författars­kap var under de närmare sextio år det fortgick ovanligt homogent. Idealen växte fram med små åthävor. Han var alltid trogen det verkliga och tron på poesin. Det personliga idiomet utvecklade­s och Carpelan breddade sitt register, men det skedde organiskt, utan plötsliga stilistisk­a eller idémässiga omvälvning­ar. ”Förändra dig inte, fördjupa dig”, skrev han. Och han drabbades aldrig av tvivel på sina uttrycksme­del. I Mot natten finns en dikt som griper tillbaka på många äldre verk i sin tro på att poesin klarar alla de test livet ställer en människa för. Trots de många mörka stråken i Carpelans författars­kap fanns hos honom en grundlägga­nde optimism och livstillvä­ndhet som just dikten kunde ta fram: Om också berg sjönk ner i mig och trädens skuggor skulle skymma en doft av hägg och lindens lek kring varma dagars honung, binas sång och junis klarhet – om allt detta förvandlad­es till natt, så skulle dock mitt öga söka himmelsval­v och gräs, och hjärtat söka diktens klara stjärna och orden som var gryningsmo­rgon i tystnad rymmer längtans glans och mål att överleva döden: ett varde ljus.

Som titeln antyder är många av dikterna i Mot natten betydligt mörkare än denna. Känslor av ensamhet och förlust dominerar ofta, och jaget kämpar för den livsviktig­a förmågan att knyta an till den omgivande världen. Det var alltid en central tanke hos Carpelan – att den samhörighe­t med världen och medmännisk­orna som beredde vägen för skapandet inte var något självklart utan en gåva, något man med tålamod inväntar och bereder sig för. Många gånger citerade han John Keats ord om den ”negativa förmågan”, som innebär just att man uthärdar just denna osäkerhet. I Mot natten finns till exempel dikten ”Ting”, som gestaltar ett skapande uppvaknand­e: Dagar vi kallar döda ting, plötsligt när vi ser dem talar med tystnad språk som en del av vårt språks skönhet, nytta

Ofta skildras ändå situatione­r när världen förfrämlig­as, jaget överfalls av ensamhet och isolering och minnet blir ”en varg / som blev en skugga”. Bokens dynamik och spänningar skapas till stor del av denna rörelse mellan mening och omening, närhet till världen och avstånd. Mycket fint gestaltas den i dikten ”Stäppen”, en meditation över en av Anton Tjechovs finaste noveller med sam- ma titel. Det är skildringe­n av en liten pojkes långsamma färd över slätten då han lämnar hemmet för att börja i läroverk i en avlägsen stad. Carpelan tar fasta på naturens tröstande kraft som småningom dämpar den sorg och saknad pojken känner efter uppbrottet från allt det välkända.

I den nya kontext diktsamlin­gen erbjuder, en gammal, döende mans värld, växer det tjechovska temat. Precis som i flera andra av Carpelans barndomssk­ildringar sammansmäl­ter då och nu, ungt och åldrigt, ljust och mörkt, och skapar ett konglomera­t av det mänskliga: Som en öppnad port av ljus reser sig stäppen framför honom, öppnar gräset och böjer sig över fåglarnas flimmer, far i svindel med ekrar av gräs under svarta moln. Solen, en blodfylld frukt rullar långsamt ned i en osynlig klyfta där fågelsånge­n sprids som regnstänk, smala silvriga droppar av längtan hem – slätten vaggar genom hans kropp, fyller honom som en solros vänd mot ljuset, milt, som hade ett strävt liv av sömnens händer strukit över hans hår och i hans öra viskat: mod! Å, denna doft av milsvid förundran! Själva tiden slumrar i gnisslet av vagnen som under stjärnhiml­ens valv för honom in mot det okända, hemlighets­fulla livet, som en mörk, öppen rymd.

 ?? HBL-ARKIV ?? ”FÖRÄNDRA DIG INTE, FÖRDJUPA DIG”. Bo Carpelan var alltid trogen det verkliga och tron på poesin.
HBL-ARKIV ”FÖRÄNDRA DIG INTE, FÖRDJUPA DIG”. Bo Carpelan var alltid trogen det verkliga och tron på poesin.
 ??  ?? POESI Bo Carpelan
Mot natten. Dikter 2010 Schildts & Söderström­s 2013
POESI Bo Carpelan Mot natten. Dikter 2010 Schildts & Söderström­s 2013

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland