Hufvudstadsbladet

Klarare linjer då ligan delar ut straff

Handlingen ska spela större roll än följden och tacklingar mot huvudet bestraffas hårdare än tidigare. FMligans linjer för disciplinä­ra åtgärder är både välkomna och klara.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Efter förra säsongens kaotiska situation där FM-ligastyrel­sen gick in och körde över disciplinu­tskottets beslut efter att Jokerits Markus Nordlund tacklat HIFK:s Ville Peltonen har disciplinu­tskottet (Iiro Järvi, janne Ojanen, Karl Ekholm, Jari Hytti), tillsamman­s med huvudvideo­domarna (Kai Tervonen, Kari Jalonen) och disciplinä­ra chefen Sampo Liusjärvi dragit upp nya, klarare riktliner för den här säsongen.

– Vi vill ha klara linjer och vi har samma linje som efter februari förra säsongen. Följderna ska inte styra straffet utan det avgörande är handlingen på isen, säger Liusjärvi.

Då en spelare gör ett grovt regelbrott på isen är det videodomar­ens uppgift att rapportera om det åt Li- usjärvi. Han kan dela ut avstängnin­gar upp till fem matcher. Längre avstängnin­gar kräver disciplinu­tskottets medverkan i beslutspro­cessen.

Kommande säsong är tacklingar mot huvud en av de saker ligan koncentrer­ar sig på att få bort. Hårdare straff för avsiktliga tacklingar mot huvudet medan oavsiktlig­a regelbrott inte straffas lika hårt. Domarna dömer inte matchstraf­f utan ger 5 + 20 minuters utvisninga­r i matcherna och efter det är det Liusjärvi & Co som tar ställning till om det krävs ytterligar­e straff. På det sättet minimerar man risken för att domarna uppfattar händelser fel i matcher.

Tanken med de nya linjedragn­ingarna är enligt Liusjärvi att öka spe- larna säkerhet på planen. En annan sak som gör spelet säkrare är de elastiska sargerna som blir obligatori­ska i ligan från och med nästa säsong.

– De minskar på skadorna och hjälper spelarna också genom att göra spelet bättre. Och publiken drar nytta av dem då de skapar bra stämning genom att gunga och göra tacklingar­na ljudliga i hallarna. Spelarna tycker det är kul att tackla och bli tacklade då det kan ske på ett säkert sätt, säger Liusjärvi.

I våras hade Liusjärvi och disciplinu­tskottet valt att fria Nordlund efter tacklingen som sänkte Peltonen. Men i och med att det talades så mycket om våld i rinken och att rubrikerna var stora och svarta valde ligastyrel­sen att gå in och ändra på beslutet. Nordlund stängdes felaktigt av två matcher.

För att undvika liknande händelser har man nu skrivit in i reglerna att ligastyrel­sen inte kan ändra på disciplinä­ra beslut och klubbarna kan inte överklaga avstängnin­gar hos ligastyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland