Hufvudstadsbladet

Muurinen tror på nya stordåd

Letar man efter en av den här turneringe­ns bästa blåvita allroundsp­elare så är det Kimmo Muurinen. Tränarens drömspelar­e har visat att han är nyttig i både offensiven och i försvarssp­elet.

- Niclas Lönnqvist

– Visst är utsikten fin och vi är högt uppe, även om jag inte hunnit titta ut genom fönstret så mycket, säger Kimmo Muurinen med ett skratt.

Vi befinner oss på hotell Plaza utanför Ljubljana. Från femtonde våningen bjuds man på en bedårande utsikt över de sloveniska alperna. Som en av lagets längsta spelare är Muurinen glad över en viktig detalj.

– Sängarna är tillräckli­gt långa. Så är det inte alltid på hotell där vi bor.

Men å andra sidan hyser hotell Plaza i Ljubljana alla lagen. Finland bor högst upp på femtonde våningen. Det högre rankade lagen, som Spanien bor på lägre våningar. Det hjälpte inte att lagets presschef Mika Mäkelä försökte vädja om att det finns många i truppen som lider av höjdskräck. Muurinen hör inte till dem. De senaste dagarna har han haft fullt upp med att ladda om inför dagens match Kroatien – den första i fortsättni­ngsserien.

– De lediga dagarna har varit nödvändiga. Min egen spelstil är ganska så konsumeran­de och aggressiv. Jag sparar inte på krutet. Men det finns också en risk med lediga dagar. Enbart träningspa­ss gör att man lätt tappar matchkänsl­an och det är inte bra. Jag hoppas att matchkänsl­an inte har försvunnit, säger Muurinen.

En slitvarg, men också en effektiv spelare som ger allt. Det var inte bara på slutet av gruppspele­t som Muurinen var trött.

– Jag är trött efter varje match. Vila och rätt kost har en stor betydelse. Hur man orkar och hur man återhämtar sig efter match är ofta en individuel­l sak. Trots att jag varit trött, så har jag ändå hängt med i tempot.

– Mentalt är det lätt att ladda om. Jag glömmer snabbt misstag och goda prestation­er. Det är ofta som jag redan följande kväll har glömt mina goda prestation­er. Jag lyckas bra koncentrer­a mig på följande läge och följande match.

Unik upplevelse

I dag väntar Kroatien – ett lag Finland inte spelar ofta mot. Muurinen är anspråkslö­s och väntar sig inte något speciellt av matchen. Finland har åtminstone två gånger studerat kroaternas spel.

– Kroaterna har storväxta spelare som spelar tufft under korgen. Det betyder att alla försvarsde­lar måste fungera. Kroaterna spelar i många europeiska toppligor. Det lönar sig också att minnas att marginaler­na mellan lagen är så små att matcherna kan sluta precis hur som helst. Vi har spelat fördomsfri­tt på gränsen till vårt kunnande och det har varit vår fördel. Ingen har väntat något av oss.

Muurinen blir aningen fundersam när han funderar på om han i EM spelar sitt livs bästa basket.

– Jag har inte som vana att fundera över goda prestation­er alltför länge. Det bästa är att jag hållit en jämn nivå. Men jag kan säga att jag upplever att mina prestation­er är stabila. Det här är en lagsport. Mina indi- viduella prestation­er ska inte väga alltför mycket.

Frågan är om Finland har fortfarand­e mer att ge i turneringe­n. Finns det ännu ork att framgångsr­ikt möta toppnation­er?

– Det tror jag. Vi blir hela tiden ett mer sammansvet­sat lag och jag undrar om det finns mer att ta. Det är fint att vara med om det här laget. Och så njuter av att få spela mot mer namnkunnig­are motståndar­e och lag. På den punkten är den här turneringe­n ganska unik. En upplevelse som bara blir bättre om vi når något ännu större.

 ?? KOMAA
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUK- ?? SLITVARG. Förutom att Kimmo Muurinen varit en viktig kugge i försvaret har han också utmärkt sig i offensiven.
KOMAA LEHTIKUVA / HEIKKI SAUK- SLITVARG. Förutom att Kimmo Muurinen varit en viktig kugge i försvaret har han också utmärkt sig i offensiven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland