Hufvudstadsbladet

Damerna övergår till 4–4–2

Tränaren Andrée Jeglertz och hans stab håller alltjämt på att utvärdera EM-slutspelet i somras. Ett slutspel där Finland var en tåspets från att avancera till kvartsfina­l.

- Jonas von Wendt 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

– Resultatmä­ssigt var det godkänt med två oavgjorda men spelmässig­t kom vi inte upp i den nivå vi hade hoppats på, säger Jeglertz som bjuder på en liten nyhet på presskonfe­rensen. Damerna kommer i kommande kval att spela med två anfallare enligt 4-4-2 med en diamant på mittfältet.

– Det spelsystem­et används i juniorland­slagen och nu är tiden inne för att vi gör en ändring också på seniornivå.

U19-damerna knep ju nyligen EM- brons och säkrade en plats i VM-slutspelet i Kanada nästa sommar, som enda nordiska lag ska tilläggas. Så någonting har med andra ord gjorts rätt.

Det är till Kanada också damerna vill för där spelas VM 2015. Kvalet börjar på lördag om en vecka med bortamatch mot Kazakstan.

Åtta lag går vidare från Europa till VM och kvalet kommer att spelas i sju grupper. Gruppsegra­rna går till VM och så gör de fyra bästa tvåorna upp om den sista platsen. Finland har Kazakstan, Ungern, Bulga- rien, Österrike och Frankrike i samma grupp. Frankrike hör till de bästa lagen i världen och får ses som huvudmotst­åndare och favorit. Matcherna mot Les Bleus står i turen om ett år, de avslutar kvalet.

– Vi ville ha det så för jag känner att vi kan behöva ännu ett år på oss att implemente­ra spelsättet till en nivå som möjliggör att vi kan utmana Frankrike, säger Jeglertz.

Några skador dras truppen med som vanligt. Maija Saari är knäskadad, Linda Sällström tränar för fullt igen efter en knäskada men har inte spelat match ännu, Annica Sjölund har problem med en fot och Minna Meriluotos knä omöjliggör spel för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland