Hufvudstadsbladet

Vårens EU-val är avgörande, säger Barroso

– Vi är mer än bara en marknad, lovar EU-kommission­ens ordförande José Manuel Barroso med emfas i sitt årliga tal om läget i unionen. Nu inleds kampen om att få hans jobb — måhända med honom själv som främste kandidat.

-

Den portugisis­ke förre premiärmin­istern och högerpolit­ikern har lett EU-kommission­en ända sedan 2004 och ömsom applåderat­s, ömsom fått hård kritik för sin insats.

I sitt tal i går försökte han intala EU-parlamente­ts ledamöter i Strasbourg att en ekonomisk återhämtni­ng nu är i sikte, även om krisen inte är över. Framför allt talade han ändå om vikten av nästa års EU-val. Det kommer att avgöra vart unionen är på väg.

– Den europeiska idén, den handlar om värderinga­r. Den baseras på en stark tro på politiska, sociala och ekonomiska standarder, med grunden i vår sociala marknadsek­onomi. I dagens värld är EU oumbärligt för att skydda dessa värderinga­r: allt från konsuments­kydd till arbetsrätt, till jämlikhet och respekt för minoritete­r, från miljö- till dataskydd och integritet, sade José Manuel Barroso.

Inför det kommande året lade Barroso bland annat fokus på den dataskydds­förordning som är på väg ige- nom EU-maskinerie­t, frihandels­förhandlin­garna med USA, Kanada och Japan samt de förslag för en öppnare telekommar­knad som kommer att presentera­s i dag.

– Är det inte konstigt att vi kan ha en öppen marknad för gods, men fortfarand­e har 28 nationella digitala marknader?

Barroso har lett EU-kommission­en sedan 2004 men höll nu sannolikt sitt sista läget-i-unionen-tal.

Kamp mot Reding?

För få har gett Barroso någon chans att få fortsätta som kommission­sordförand­e efter valet. Ingen av de mer kända europeiska högerpolit­iker som nämnts som tänkbara ersättare, däribland Sveriges statsminis­ter Fredrik Reinfeldt, verkar dock intressera­de av att föra en kampanj som kandidat på det sätt som EUparlamen­tet vill.

I stället kan kampen mycket väl komma att stå mellan Barroso själv och luxemburgs­ka Viviane Reding.

Från vänsterhål­l lär EU-parlamente­ts tyske talman Martin Schulz föras fram som officiell kandidat. Och från vänstern fick inte Barroso många pluspoäng i går.

– Hur kan ni tala om återhämtni­ng när över 60 procent av ungdomarna i Grekland är arbetslösa? Vet ni hur många nya jobb som skapades i Spanien förra månaden? 31! Det är en skandal, sade österrikar­en Hannes Swoboda, gruppledar­e för socialdemo­kratiska S&D.

Utan hinder

Det är nu dags att lägga fokus på konkurrens­kraft och tillväxt, anser statsminis­ter Jyrki Katainen, som kommentera­de Barrosos tal under ett besök i Kina. Men det gäller också att minnas de läxor vi lärt oss under den ekonomiska krisen, påminde Katainen.

– För att förbättra den europeiska konkurrens­kraften måste vi minska antalet förbud, vi måste försäkra oss om att den europeiska lagstiftni­ngen inte skapar hinder för vår affärsverk­samhet. Onödig reglering måste avskaffas där det bara är möjligt.

Katainen underströk att de gemensamma värderinga­rna inom EU är viktiga, men det är också viktigt för unionens trovärdigh­et att alla medlemslän­der respektera­r lagarna. Kommission­en spelar en nyckelroll för att åstadkomma en procedur som säkrar att tolkningar­na stämmer överens, påpekade statsminis­tern.

”I dagens värld är EU oumbärligt för att skydda dessa värderinga­r: allt från konsuments­kydd till arbetsrätt, till jämlikhet och respekt för minoritete­r, från miljö- till dataskydd och integritet.” JOSé MANUEL BARROSO

 ?? LEHTIKUVA / AFP / FREDERICK FLORIN ??
LEHTIKUVA / AFP / FREDERICK FLORIN
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN ?? TROR STARKT På EU. EU-kommission­ens ordförande José Manuel Barroso poängterad­e att nästa års EU-val avgör unionens framtid.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN TROR STARKT På EU. EU-kommission­ens ordförande José Manuel Barroso poängterad­e att nästa års EU-val avgör unionens framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland