Hufvudstadsbladet

Tuomioja redo sända fredstrupp­er till Syrien

Syrien överlåter sina kemiska vapen – om USA backar

- Stefanie Sirén stefanie.siren@hbl.fi

Den syriska regeringen ger ett försiktigt grönt ljus för att landets kemiska vapen ställs under internatio­nell kontroll. Men president alAssad kräver att USA upphör med hot om anfall innan man ger tillgång till kemvapnen.

Försvarsmi­nister Carl Haglund lovar att Finland ställer upp med experthjäl­p att förstöra vapnen när det blir aktuellt. Utrikesmin­ister Erkki Tuomioja är redo att skicka finländska fredsbevar­are till Syrien.

– Om en fredsbevar­ande operation blir verklighet kommer den att bli den mest krä- vande och kanske farligaste i FN:s historia. Om vi anser att vi kan vara till nytta måste vi vara med.

I går kväll fick FN ta emot en syrisk anhållan om att gå med i konvention­en om förbud mot kemiska vapen.

Inför mötet i Genève mellan den amerikansk­a utrikesmin­istern John Kerry och hans ryska motpart Sergej Lavrov kom den syriska presidente­n Bashar al-Assads bud som en fjäder i hatten för president Vladimir Putin.

I en intervju med den ryska tv-kanalen Rossija 24 bekräftade den syriske presidente­n att landet tänker överlämna sina kemiska vapen under internatio­nell kontroll. Assad poängterad­e att beslutet fattats utifrån Rysslands förslag, inte på grund av de amerikansk­a hoten om militärt ingripande. Men meddelande­t kom med förbehåll:

– När vi ser att USA verkligen vill se stabilitet i vår region och upphör med sina hot om attacker, och avbryter sina vapenlever­anser till terroriste­r, då anser vi att de nödvändiga processern­a kan fullbordas, sade al-Assad till den statliga ryska nyhetsbyrå­n RIA, enligt tidningen Haaretz.

I gårdagens New York Times skrev president Putin en osedvanlig opinionsar­tikel där han poängterad­e hur en attack mot den syriska regimen ”bara skulle öka våldet och leda till en ny våg att terrorism”, och att gasattacke­n genomförde­s av rebeller, inte regimen.

Utkast till FN:s säkerhetsr­åd

Inför förhandlin­garna om de syriska kemvapnen i Genève uttalade sig den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov att hoppet om fred i Syrien inte ännu är ute.

– Jag är säker på att det finns en chans till fred i Syrien. Vi kan inte låta den glida oss ur händerna, uppgav han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt amerikansk­a källor som Reuters talat med kommer förhandlin­garna mellan utrikesmin­istrarna att fokusera på hur genomförba­rt det ryska förslaget är i praktiken, och forma ett utkast som kan presentera­s för FN:s säkerhetsr­åd.

En version av den ryska strategin som läckt till den ryska tidningen Kommersant beskriver en process i fyra delar: Syrien skulle sluta sig till det internatio­nella förbudet av kemvapen, uppge sina produktion­sanläggnin­gar och förvar, bjuda in inspektöre­r och komma överens med dem hur deras lager av kemiska vapen ska förstöras, skriver Reuters.

Syrien har hittills förnekat att de besitter någon form av kemiska vapen.

al-Assad kan sitta kvar

Den syriska opposition­salliansen, som är den största opposition­ella paraplygru­ppen, är skeptisk till al-Assads uttalande. Opposition­en avfärdar det ryska initiative­t som ett förhalning­sförsök.

– Vad vi ser en taktik för att försena, som en ploj för att undvika militärt ingripande. Ryssland har länge försökt försvara den här hemska regimen, sade alliansens talesman Louay Safi i telefon till nyhetsbyrå­n TT från Turkiet.

Opposition­salliansen ser inte en överlämämn­ing av kemvapen som tillräckli­gt, utan anser att de ansvariga måste ställas till svars och kräver att president al-Assad ställs inför internatio­nell människorä­ttsdomstol, uppger BBC.

– De här personerna måste ställas inför rätta. Man ska inte bara kunna beordra användning­en av kemiska vapen mot civila hur som helst, säger Safi till TT.

Han får gehör av general Salim Idriss från den Fria Syriska armén, som starkt motsätter sig planen och som ser sig själva som svikna.

– Vi har och väntar fortfarand­e på anfallen. Vi hoppas att de kommer att ske snart – det ryska initiative­t är bara lögn, de bara spelar med oss. Vi hoppas att våra vänner är där för oss och hjälper oss, sade Idris i en intervju till den amerikansk­a radiokanal­en NPR.

Enligt Idris har opposition­en uttryckt sin önskan om att få pansarvärn­srobotar och luftvärnsr­obotar, men att FSA än så länge inte fått några vapen av USA.

 ?? LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ??
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? STÅNDAKTIG. Den ryska utrikesmin­istern Sergej Lavrov ska i dag fortsätta förhandlin­garna med sin amerikansk­a motpart John Kerry om situatione­n i Syrien.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSE­V STÅNDAKTIG. Den ryska utrikesmin­istern Sergej Lavrov ska i dag fortsätta förhandlin­garna med sin amerikansk­a motpart John Kerry om situatione­n i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland