Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s mål hänger på staten

Under tio år framöver räknar Helsingfor­s med att investera 435 miljoner euro per år. Staden anser att staten måste betala mer för centrumbib­lioteket, annars måste det byggas billigare. Och om staden inte lyckas omförhandl­a ett avtal med staten om en centr

- Ni vill också utreda om det går att göra Tavastväge­n till en gata för kollektivt­rafik, vilket skulle öka belastning­en på Sörnäs strandväg ytterligar­e. Hur går det här ihop, Lasse Männistö? Lokvägen var uppe i stadsplane­ringsnämnd­en i våras och då kunde ma

Sent på onsdagskvä­llen enades politikern­a i Helsingfor­s om den investerin­gsplan som under de kommande tio åren ska styra satsningar­na på byggande och trafik.

Enligt Samlingspa­rtiets Lasse Männistö uppstod det inga allvarliga­re armbrytnin­gar mellan gruppering­arna. De övriga partiernas representa­nter är väldigt nöjda över att ha en plan som sträcker sig mer än tre år framåt.

– Äntligen kan vi se till att de politiska riktlinjer­na för att satsa på kollektivt­rafik och cykelleder syns i de konkreta trafikproj­ekten, säger De grönas Emma Kari.

– Planen är viktig konsumentu­pplysning för kommuninvå­narna. Det som inte finns med kommer inte att bli av, säger SDP:s Osku Pajamäki.

– Den stora grejen är satsningar­na på att renovera skolor och andra fastighete­r, säger SFP:s Marcus Rantala.

Förhandlin­garna om investerin­gsplanen pågick i tre veckor.

– Vi var tvungna att kalla in stadsdirek­törer och trafikplan­erare för att höra vad det innebär om vi skjuter upp vissa projekt för att tidigarelä­gga andra, säger Lasse Männistö.

Dyr väg i Böle

Resultatet är en lista med beslut, ambitioner och villkor. Klart är att Sörnästunn­eln skjuts framåt för att man ska komma i gång med Kronbroarn­a som ska förbinda Degerö med centrum.

– Utbyggnade­n av Fiskehamne­n kommer inte att påverkas negativt trots att Sörnästunn­eln inte byggs, säger Männistö. – Det finns olika grader av politiska målsättnin­gar. Utredninge­n om Tavastväge­n hör till de mindre, Kronbroarn­as tidtabell till de stora.

Men det är långt ifrån säkert att byggstarte­n för broprojekt­et kan ske redan 2017, eftersom man i så fall också måste banta ner kostnadern­a för den nya Lokvägen i Böle. Den nya vägen, som bland annat får en 260 meter lång tunnel, uppskattas kosta 140 miljoner att bygga och är avgörande för den nya stadsdelen Mellersta Böle.

Politikern­a vill inte skjuta upp byggandet av stadsdelen, men är kritiska till den stora väginveste­ringen. Därför vill man nu utreda om det

”Men vi upplever att det här är ett gemensamt projekt och att det därför ska vara fifty-fifty.”

OSKU PAJAMäKI SDP finns en lättare och billigare version av projektet.

– Det hela baserar sig på avtal med staten och med de aktörer som bygger området. Vi vet inte om Lokvägen går att diskutera, det är en verklig utmaning. Om vi har förbundit oss till det dyra alternativ­et måste vi hitta pengar till Kronbroarn­a någon annanstans eller vänta med broprojekt­et till 2019.

Staten spelar också en avgörande roll för centrumbib­lioteket. Helsingfor­s slår genom investerin­gsplanen definitivt fast att staden endast står för 50 procent av kostnadern­a. I dag har biblioteke­t en budget på ungefär 95 miljoner, medan staten har lovat 30 miljoner.

– Bollen ligger nu hos staten. Om man inte beviljar mer pengar i samband med vårens ramförhand­lingar får vi lov att bygga ett billigare bibliotek, säger Lasse Männistö.

SDP:s Osku Pajamäki är inte riktigt lika svartvit.

– Förhandlin­garna fortsätter. Men vi upplever att det här är ett gemensamt projekt och att det därför ska vara fifty-fifty.

Maria kan säljas

De årliga investerin­garna får inte överskrida 435 miljoner, har fullmäktig­e slagit fast. En stor del går åt till att renovera existerand­e byggnader. På den punkten är politikern­a bland annat ense om att sälja Maria sjukhus förutsatt att social- och hälsovårds­sektorn inte längre behöver det.

– Det kan klarna rätt snabbt. Utredninge­n om hälsocentr­alerna är snart uppe i nämnden, säger Männistö som tror att en försäljnin­g kan diskuteras redan nästa år.

Däremot finns det olika åsikter om vad staden ska göra med Lappvikens sjukhus. Enligt investerin­gsplanen kan man fatta beslut om att sälja det till en utomståend­e aktör som bedriver allmännytt­ig verksamhet. Men i första hand hoppas man på en hyresgäst som renoverar byggnadern­a.

– Det är bättre att någon annan använder området för vettig verksamhet än att vi rustar upp fastighete­n utan att veta vad den ska användas till, säger Marcus Rantala. – Jag skulle dela in den i tre plus sju år. Det som prickas in under de kommande tre åren genomförs med största sannolikhe­t, resten är mer oklart. Själv är jag lite orolig över att investerin­gsnivån inte är tillräckli­g.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / KIMMO MäNTYLä, HBL-ARKIV / BENJAMIN SUOMELA, LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? plaN föR ETT dEcENNium. Marcus Rantalas (SFP), Lasse Männistös (Saml), Emma Karis (Gröna) och de 82 andra fullmäktig­eledamöter­nas tioårsplan riskerar ändå att bli en urvattnad treårig plan.
LEHTIKUVA / KIMMO MäNTYLä, HBL-ARKIV / BENJAMIN SUOMELA, LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N plaN föR ETT dEcENNium. Marcus Rantalas (SFP), Lasse Männistös (Saml), Emma Karis (Gröna) och de 82 andra fullmäktig­eledamöter­nas tioårsplan riskerar ändå att bli en urvattnad treårig plan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland