Hufvudstadsbladet

Nya Radio Helsinki ska hålla stilen

Nedläggnin­gshotade Radio Helsinki har hittat en köpare. Pro Radio Helsinki tar över kanalen och lovar förnyelse med respekt för den nuvarande kanalprofi­len.

- Malin Slotte 029 080 1375, malin.slotte@hbl.fi

Bakom Pro Radio Helsinki står Tomi Ruotimo, vd för Houston Inc, ett konsultför­etag som bland annat upprätthål­ler Helsingin Sanomats webbplats hs.fi.

Övriga aktörer är HIFK:s styrelseor­dförande Timo Everi, blivande vd Ville Arponen, blivande chefredakt­ör Maria Veitola och blivande styrelseme­dlemmen och mentorn Paula Salovaara. Finansiäre­r är också reklambyrå­n Hasan & Partners samt skådespela­ren och musikern Sam Huber.

– Under sommaren har vi kontaktats av ett tiotal intressera­de köpare, uppger Helsingin Sanomats chefredakt­ör Riikka Venäläinen som represente­rar de nuvarande ägarna.

Hon säger att det varit viktigt att sälja till en aktör som vill fortsätta driva kanalen med respekt för dess profil.

I går lämnade det blivande aktiebolag­et in en ansökan om nytt sänd- ningstills­tånd till kommunikat­ionsminist­eriet.

Som förr men bättre

Chefredakt­ör Maria Veitola lovar att kanalens inriktning på urban kultur bibehålls. Det blir en kanal utan spellistor även i framtiden, och de smala, nischade musikprogr­ammen fortsätter.

– En del av kanalens profiler kommer säkert att finnas kvar, men inte nödvändigt­vis i samma roller som förr, kommentera­r hon frågan om vad som sker med dem som arbetar på kanalen.

De nya ägarna har ändå planer på att förnya och förbättra utbudet.

– Kanalens själ och hjärta kommer att behållas. Det har varit en cool kanal, och nu ska den bli tusen gånger coolare, lovar Veitola.

Också Ruotimo vill behålla kanalens profil.

– Bildning och kommersial­ism är inte motpoler, det gäller bara att paketera bildningen på rätt sätt, tror han.

Nya tekniska möjlighete­r

Ruotimo vill i högre grad än tidigare utnyttja distributi­onskanaler som internet och mobila tjänster. Dessutom vill han ta radiorekla­men till en ny nivå. Till kanalens webbsida vill han locka trafik med bland annat bloggar.

– Det kan vara personer som ingen visste att kunde skriva, och personer som senast var aktuella på sextiotale­t, säger han men vill ännu inte avslöja några namn.

Det finns också planer på att producera dokumentär­er om kända personer, som i början skulle kunna ses på webbsidan, men han antyder andra möjliga distributi­onsformer i framtiden.

Radio Helsinki har knappt 100 000 lyssnare i veckan.

– Jag ser det som realistisk­t att fördubbla detta på ett år, liksom intäkterna, säger Ruotimo.

Kanalen kommer att fortsätta sända på sin gamla frekvens tills det nya sändningst­illståndet beviljas inom uppskattni­ngsvis ett par månader. Nelonen Media övertar den gamla frekvensen. Köpesumman meddelas inte i offentligh­eten.

 ?? LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? Tar över. Radio Helsinkis nya chefredakt­ör Maria Veitola satt själv i studion som redaktör när kanalen började sända i början av 2000-talet.
LEHTIKUVA / MIKKO STIG Tar över. Radio Helsinkis nya chefredakt­ör Maria Veitola satt själv i studion som redaktör när kanalen började sända i början av 2000-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland