Hufvudstadsbladet

Guggenheim gör nytt försök

Ledningen för Guggenheim­museet ger inte upp. Den 24 september lanserar museet ett nytt försök att etablera sig i Helsingfor­s.

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Åtminstone kan man inte beskylla ledningen för stiftelsen Solomon R. Guggenheim för att lättvindig­t kasta yxan i sjön. Trots att flera försök att etablera och öppna ett Guggenheim­museum i Helsingfor­s har tor- pederats gör man än en gång ett nytt försök. Den 24 september gör stiftelsen­s direktörer Richard Armstrong och Ari Wiseman ytterligar­e en charmoffen­siv i Helsingfor­s, och denna gång utgår man från en gallup som säger att 52 procent av finländarn­a stöder ett museum, om man kan bevisa att museet också medför ekonomisk nytta.

Wiseman besökte Helsingfor­s igen i veckan och träffade nu representa­nter för bland annat Inrikesmin­isteriet, Arbets- och näringsmin­isteriet samt Kultur- och undervisni­ngsministe­riet. En del av stadsdirek­törsgarnit­yret i Helsingfor­s har med överborgmä­stare Jussi Pajunen i spetsen stött Guggenheim­projektet sedan starten.

Samma enkät, där 1 004 finländare svarade på frågor som Finska Gallup och Guggenheim­s kommunikat­ionsbyrå Miltton Group ställde, betecknar 56 procent av helsingfor­sarna museet som välkommet.

Sitt strå till museistack­en drog Konstsamfu­ndet nyligen när man berättade om avsikten att köpa Glaspalats­et och flytta Amos Andersons konstmuseu­m till byggnaden.

Guggenheim har konsekvent ansett att både staden och staten ska bidra till investerin­gen och finansieri­ngen av verksamhet­en. I den nya offensiven lägger man troligen upp en strategi där Guggenheim går med på att bidra med mer än förr.

Helsingfor­s förtroende­valda har ratat Guggenheim tidigare och riktade i våras skarp kritik mot stadens högsta ledning, bland annat för att ha ignorerat de förtroende­valdas önskan.

 ?? KARL VILHJALMSS­ON ?? ENvis. Guggenheim­chefen Richard Armstrong ger inte upp. Om en dryg vecka görs en ny charmoffen­siv i Helsingfor­s.
KARL VILHJALMSS­ON ENvis. Guggenheim­chefen Richard Armstrong ger inte upp. Om en dryg vecka görs en ny charmoffen­siv i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland