Hufvudstadsbladet

Partikolle­ger kritiserar Koski

Samlingspa­rtiets ungdomsför­bunds ordförande Susanna Koski står fast vid sina åsikter trots kraftig kritik från unga partikolle­ger. Samtidigt råder det förvirring kring relationen till moderparti­et.

-

”Största delen av de unga samlingspa­rtisterna är empatiska, toleranta och internatio­nella människor”, skriver 24 samlingspa­rtister under 30 år i ett ställnings­tagande.

De tar avstånd från ungdomsför­bundets nya program, där förbundet bland annat kräver att Finland slutar ta emot kvotflykti­ngar, att lagen som förbjuder hets mot folkgrupp slopas och att plattskatt införs i Finland.

– Själv gjorde jag mitt val år 2007. Moderparti­ets linje är närmare mina politiska värderinga­r och ung- domsförbun­det har utvecklats åt det håll som jag var rädd för, säger Matti Rantanen, fullmäktig­eledamot i Nådendal och en av de som skrivit under ställnings­tagandet.

De flesta av de som underteckn­at är ledamöter i fullmäktig­e eller arbetar inom partiet. De menar att ungdomsför­bundets politik inte fått genomslag på de poster där man faktiskt kan påverka.

”Tystats ned”

Sedan förbundsmö­tet 2007 har ungdomsför­bundets ledning domine- rats av den hårda linjen, en blandning av nyliberala och konservati­va värderinga­r. Den största delen av medlemmarn­a följer moderparti­ets mjukare linje, men inom ungdomsför­bundet syns de inte.

Många unga samlingspa­rtister är frustrerad­e över att kopplas ihop med ungdomsför­bundets åsikter.

Fatbardhe Hetemaj, fullmäktig­eledamot i Helsingfor­s, säger att hon är trött på ämnet och vill egentligen inte uttala sig.

– De får bara en massa uppmärksam­het. Men du kan skriva att jag inte håller med dem.

Ungdomsför­bundets ordförande Susanna Koski säger att hon inte kunde förutspå uppståndel­sen kring programmet.

– Men förstås visste vi att där finns saker som tystats ned i vårt samhälle.

Koski har inte ändrat sin åsikt om något i programmet.

Tidigare har ungdomsför­bundet uppfostrat många kända samlingspa­rtister, bland dem statsminis­ter Jyrki Katainen. Sannolikt är att några från den nuvarande ledningen blir framtidens ministrar och partitoppa­r.

Uppläxning väntar?

I går rådde det förvirring om ett möte mellan partiledni­ngen och ungdomsför­bundet. Helsingin Sanomat skrev att Susanna Koski ser fram emot att tala med Jyrki Katai-

”Om ungdomsför­bundets ledning vill ha något slags möte går Samlingspa­rtiets ledning gärna med på det.” TARU TUJUNEN Samlingspa­rtiets partisekre­terare

nen så fort han kommer tillbaka till Finland.

Partisekre­terare Taru Tujunen däremot sade till Hbl att inget möte är inbokat.

– Men om ungdomsför­bundets ledning vill ha något slags möte går Samlingspa­rtiets ledning gärna med på det, säger hon.

Koski svarar att hon läst i tidningen att Katainen vill ha ett möte. Om hon själv tänker ta initiativ till en sådan diskussion har hon ännu in-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland