Hufvudstadsbladet

Skolreform gick rätt till

Reformen av det svenska skolnätet i Helsingfor­s har nu välsignats av Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Domstolen förkastade besvären mot beredninge­n.

- Jenny Bäck 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Den omdebatter­ade skolreform­en som delade såväl stadsfullm­äktige som SFP-gruppen när det begav sig har fått grönt ljus i Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Det betyder att processen med att slå ihop Lönkans och Norsens högstadium i en skolfastig­het och gymnasiern­a i en annan går vidare. Dessutom flyttar musikklass­erna i grundskola­n till Åshöjden.

Det var dåvarande stadsfullm­äktige- och riksdagsle­damoten Astrid Thors och tidigare lokalpolit­ikern och experten på skolfrågor Henrica Bargum som lämnade in besvär om beredninge­n av reformen, som de ansåg var bristfälli­g på flera punkter.

– Jag är inte särskilt förvånad över domstolens beslut, även om jag fortfarand­e anser att processen kring skolreform­en var bristfälli­g med bristande beslutsund­erlag, felaktig informatio­n, avsaknad av konsekvens­bedömninga­r och så vidare, kommentera­r Bargum.

Att lämna in besvär var också en förhalning­staktik, medger Bargum. Det skulle fördröja konkreta åtgärder och i bästa fall skjuta upp beslutet över kommunalva­let.

– Men beslutet fattades av det gamla fullmäktig­e. Det hade kanske sett annorlunda ut annars, säger Bargum.

Besvären har inte fördröjt reformen, som på grund av renovering­sarbeten ändå inte hade verkställt­s än. Reformen går nu vidare enligt planerna. Musikklass­erna i Minervasko­lan och Lönkan flyttar till Åshöjden hösten 2014, medan Norsens och Lönkans högstadium flyttar in i Norsens skolhus och gymnasiern­a i Lönkans skolhus från hösten 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland