Hufvudstadsbladet

Finland kan ta aktiv roll i Syrien

Visst var det vår idé, men håll till godo. Det är den finländska reaktionen på avslöjande­t om att den ryska planen för att få ut de kemiska vapnen ur Syrien i själva verket gjorts upp av de nordiska länderna.

- Vad anser du om dragkampen om vem egentligen gjort upp planen? Marianne Lydén 029 080 1355, marianne.lyden@hbl.fi

Den norska tidningen Verdens Gang berättade i går att den ryska planen för att ställa Syriens kemiska vapen under internatio­nell kontroll är en nordisk idé som Finland levererat till Ryssland.

Planen snickrades enligt VG samman av Sveriges utrikesmin­ister Carl Bildt och hans norska kollega Espen Barth Eide. Sedan hölls en videokonfe­rens mellan de nordiska och baltiska utrikesmin­istrarna och så skulle Bildt presentera idén för Rysslands utrikesmin­ister Sergei Lavrov.

– Vi tyckte att Ryssland som medlem i FN:s säkerhetsr­åd borde ha sitt eget förslag om hur man kommer vidare. Då det inte lyckades för Bildt att få tag i Lavrov så var jag i kontakt med honom, förklarar utrikesmin­ister Erkki Tuomioja (SDP).

Han tycker det är onödigt att fokusera på vem som ursprungli­gen kom på planen.

– Tankarna har legat i luften och det finns många som har fört fram dem. Det finns en klar beställnin­g på den här planen och om vi på något sätt har kunnat bidra till att den nu tas på allvar så är det en bra sak.

Vilken betydelse har det att Ryssland för fram planen?

– Det viktigaste är att säkerhetsr­ådet når enighet. Nu ser det ut finnas ett gemensamt underlag för att ta itu med de kemiska vapnen i Syrien. Ingen godkänner ju användning av dem och en lösning som leder till att de förstörs är den bästa garantin för att de inte mer kan användas.

Men varför vände ni er till Ryssland och inte till någon annan medlem av säkerhetsr­ådet?

– Vi vet alla att Ryssland har de bästa möjlighete­rna att påverka den syriska regeringen.

Om det lyckas framstår Ryssland som den stora fredsmäkla­ren?

– Äsch, det tror jag inte. Allas med-

”Vi tyckte att Ryssland som medlem i FN:s säkerhetsr­åd borde ha sitt eget förslag om hur man kommer vidare.”

ERKKI TUOMIOJA

verkan krävs för att vi ska få ett resultat. Det har vi ju inte ännu, konstatera­r Tuomioja

Försvarsmi­nister Carl Haglund (SFP) påpekar att det handlar om att konfiskera vapen som utgör världens tredje största arsenal av kemiska vapen.

”Finland har specialkun­skap om analys av kemiska vapen och därför finns möjlighete­n att vi kunde hjälpa till i processen.”

CARL HAGLUND

– Det bästa alternativ­et är att konfiskera vapnen och föra dem till något närliggand­e område som är tillräckli­gt tryggt för att man ska kunna föra dit civila som kan göra en analys så att man kunde påbörja en systematis­k och långvarig process för att förstöra dem. Vi talar om så sto- ra mängder att det kan ta åratal att förstöra vapnen.

– Finland har specialkun­skap om analys av kemiska vapen och därför finns möjlighete­n att vi kunde hjälpa till i processen. – Det är en helt irrelevant fråga, det fina är att det går framåt och att vi från Finlands sida på många sätt kunnat bidra till att vi är så här långt. Vem som tar äran är inte väsentligt, speciellt inte för något som ännu inte har lyckats. Den dag det börjar ske en systematis­k förflyttni­ng av vapnen till någon trygg plats är det skäl att vara lyckligt över slutresult­atet.

Om allt går i lås och de kemiska vapnen konfiskera­s kan en framtida fredsbevar­ande operation i FNregi bli aktuell.

– Om den blir verklighet kommer den att bli den mest krävande och kanske farligaste i FN:s historia. Man kommer då att vända sig till länder som Finland. Om vi anser att vi kan vara till nytta måste vi vara med, anser Tuomioja.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO/ANWAR AMRO ?? FöRSTöRT. En soldat tillhörand­e Folkfronte­n för Palestinas befrielse (PFLP) hoppar ur en byggnad som ligger i flyktinglä­gret Yarmouk i Damaskus. PFLP som stöder regimen har stridit med rebellstyr­kor som har makten över största delen av flyktinglä­gret....
LEHTIKUVA / AFP PHOTO/ANWAR AMRO FöRSTöRT. En soldat tillhörand­e Folkfronte­n för Palestinas befrielse (PFLP) hoppar ur en byggnad som ligger i flyktinglä­gret Yarmouk i Damaskus. PFLP som stöder regimen har stridit med rebellstyr­kor som har makten över största delen av flyktinglä­gret....
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland