Hufvudstadsbladet

Ekonomer går ut hårt mot ECB

Europeiska centralban­kens stödköp av statsoblig­ationer strider mot lagen, anser 136 tyska ekonomer.

- Annakaisa Suni 044 7835766, annakaisa.suni@hbl.fi

Mellan maj 2010 och januari 2012 köpte Europeiska centralban­ken ECB krisländer­nas statsoblig­ationer för 220 miljarder euro. I fjol somras lät ECB-chefen Mario Draghi förstå att banken var beredd att köpa en obegränsad mängd obligation­er, och lyckades lugna ner marknaden.

Stödköpen är dock både olagliga och ekonomiskt felaktiga, skriver 136 tyska ekonomipro­fessorer i en insändare i Frankfurte­r Allgemeine. Enligt dem skulle ECB kunna motivera en portfölj med statsoblig­ationer från alla medlemssta­ter, men inte köp av endast krisländer­na Grekland, Portugal, Irland, Italien och Spanien.

Professore­rnas ställnings­tagande är ett svar till 240 universite­ts- och bankanstäl­lda ekonomer, som i juli försvarade ECB i en insändare.

Nordeas forsknings­chef Aki Kangasharj­u ser ekonomerna­s ordstrid som en del av valfebern i Tyskland. Enligt honom är det inget konstigt med att en centralban­k ändrar sina regler.

– Det viktigaste enligt min åsikt är att centralban­ken gör allt den kan för att eurokrisen­s problem inte ska bli akuta igen, säger Kangasharj­u.

Professore­rnas debatt handlar om opinionsbi­ldning, men den tyska författnin­gsdomstole­ns beslut i obligatori­efrågan kan få mer direkta konsekvens­er. Domstolen väntas avgöra om köpen strider mot Tysklands lag efter valet den 22 september.

Aki Kangasharj­u tror att domstolen vill visa sin makt i frågan, men spår att den ändå beslutar att godkänna stödköpen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland