Hufvudstadsbladet

Bistånd bidrar till kontrovers­er

När man som Finland sätter mänskliga rättighete­r högst på agendan i utveckling­spolitiken måste man vara beredd på kritik, säger professor Georg Sørensen, dansk biståndsex­pert.

- Sanna Karlsson 029 080 1340, sanna.karlsson@hbl.fi

– Om vi ska arbeta för mänskliga rättighete­r för alla – barn, kvinnor, minoritete­r – så kräver det aktivism av oss. För det betyder att man måste få bort gamla traditione­r. Det skapar motstånd, säger professor Georg Sørensen från Århus universite­t, på besök i Helsingfor­s för att delta i utvärderin­gen av Finlands bistånd.

Som expert på biståndspo­litik och ordförande för Danmark utveckling­spolitiska kommission har han sett hur fokus på mänskliga rättighete­r både löser många problem, men samtidigt skapar nya.

– Hur mycket kan människor utifrån påverka i andra länder? Något kan vi göra, men det handlar om djupt rotade strukturer som kräver lång tid för förändring.

Det som kallas människorä­ttsbaserad utveckling­spolitik har varit rättesnöre­t för Finlands utveckling­spolitik sedan i fjol och för Danmark sedan 2010. Tanken är att alla ska kunna få sina rättighete­r uppfyllda – något som för finländare kan låta helt okontrover­siellt men som i andra länder inte är det. Tanken om kvinnors rättighete­r, speciellt de sexuella, och olika minoritete­rs rättighete­r är brännbart stoff på sina håll.

– Vi ska vara beredda på kritik, som anklagelse­r om imperialis­m och att vi försöker tränga våra värderinga­r på andra länder, säger Sørensen.

För mycket eller för lite?

Den största utmaningen för bi- ståndsgiva­rna är avvägninge­n mellan alltför lite och alltför mycket mänskliga rättighete­r.

– Vi kan inte trycka på för mycket och vara alltför dogmatiska – men samtidigt, om man backar för mycket blir budskapet om rättighete­r för alla urvattnat. Det kräver att vi får de lokala aktivister­na och invånarna med oss.

Men Sørensen säger att det som låter självklart inte alltid är det.

– Ledare i sköra stater som Afghanista­n kanske inte alls vill arbeta för mera mänskliga rättighete­r, de kanske inte alls vill ha mera transparen­s och mera kamp mot korruption­en – det ligger inte i deras personliga intresse.

Stark konsensus

Medan politikern­a i Finland i årti- onden har haft som mål att få upp biståndet till 0,7 procent av bruttonati­onalproduk­ten – när det nu ligger på 0,55 procent – är det i Danmark en självklarh­et att ligga på den nivån.

– Det danska biståndet ligger nu på 0,83 procent av bnp och den nuvarande regeringen vill till och med höja det. Liberalern­a, som enligt opinionsmä­tningarna mycket väl kan vinna nästa val 2015, vill sänka det – vilket i Danmark betyder till en nivå på 0,7 procent.

Enligt Sørensen råder det bred konsensus i Danmark om att ett högt bistånd är en självklar del av en välfärdsst­at.

Danmark har valt att rikta stöd till så kallade sköra eller fragila stater, som Afghanista­n, Sydsudan och Mali, med tanken att det är viktigt att stödja anti-radikalise­ringen i de här staterna.

– Danmark har varit mer militarist­iskt sedan 11 september-attackerna. Det har att göra med vår exstatsmin­ister ( Anders Fogh Rasmussen) som ville vara med i USA:s allians och sände trupper till Afghanista­n och Irak.

Sørensen säger att speciellt Afghanista­n har lärt det internatio­nella samfundet att vara mer försiktigt med långvariga interventi­oner i andra länder.

– Det syns nu när det gäller Syrien och tanken på att civila lider. Att gå in i landet skapar problem, att inte göra det skapar andra problem. Man måste vara säker på att det alternativ man väljer skapar färre problem.

 ?? CATA PORTIN ?? INga magIska lösNINgaR. Det har funnits många trender inom biståndet under årtiondena, men inget som skulle lösa alla problem, säger Georg Sørensen.
CATA PORTIN INga magIska lösNINgaR. Det har funnits många trender inom biståndet under årtiondena, men inget som skulle lösa alla problem, säger Georg Sørensen.
 ?? EPA/JALIL REZAYEE ?? sköR sTaT. Över tio år efter att omvärlden gick in i Afghanista­n är problemen fortfarand­e stora. Att skapa demokrati var inte så lätt som omvärlden kanske räknade med, säger professor Georg Sørensen.
EPA/JALIL REZAYEE sköR sTaT. Över tio år efter att omvärlden gick in i Afghanista­n är problemen fortfarand­e stora. Att skapa demokrati var inte så lätt som omvärlden kanske räknade med, säger professor Georg Sørensen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland