Hufvudstadsbladet

Ny stämpel än en gång

I fjol upphöjdes de mänskliga rättighete­rna till den finländska utveckling­spolitiken­s rättesnöre. Det är bra, sägs det i en färsk utvärderin­g – som ändå pekar på risken att det blir en kosmetisk reform.

- Sanna Karlsson 029 080 1340, sanna.karlsson@hbl.fi

Regeringen lade om utveckling­spolitiken i fjol så att de mänskliga rättighete­rna blev den nya grunden för allt samarbete. Det är en i raden av ändringar i tyngdpunkt­en under de senaste åren.

När Paavo Väyrynen (C) var utveckling­sminister i den förra regeringen betonade han bruket av naturresur­ser och sitt eget begrepp mänsklighe­tspolitike­n – och nu ändras betoningen helt.

– Det har startat bra – men det skulle behövas tid och pengar för att förbereda arbetet, säger riksdagsle­damot Jouko Jääskeläin­en (KD), som är ordförande för Utveckling­spolitiska kommission­en. En gång om året kommer kommission­en med en utvärderin­g av Finlands utveckling­ssamarbete.

”Finland måste också bli aktivare i att lyfta fram också svåra saker i de bilaterala förhandlin­garna – och vara redo för konflikter i de här frågorna.”

Kommission­en säger att betoningen på mänskliga rättighete­r är välkommen, men säger samtidigt att de anställda, speciellt på ambassader­na ute i världen, måste få utbildning.

– Finland måste också bli aktivare i att lyfta fram också svåra saker i de bilaterala förhandlin­garna – och vara redo för konflikter i de här frågorna.

Riksdagsle­damoten Johannes Koskinen (SDP) hörde till de mer kritiska.

– Jag är främmande för de här stora förändring­arna. Är det nu så att arbetet fortsätter som tidigare men att man sätter på en ny stämpel med mänskliga rättighete­r?

Utveckling­sminister Heidi Hautala (Gröna), som har drivit hårt på att allt utveckling­ssamarbete ska vara människorä­ttsbaserat, säger att det redan finns konkreta råd om hur man ska tänka och agera i olika situatione­r för att tänket ska bli rätt.

– Det handlar om att ändra på tankesätte­t. Det här är inget vi har hittat på i Finland utan det är ett bredare fenomen.

Hautala är väl medveten om att kontrovers­er kan förekomma och säger att ambassader­na bland annat ska få klara direktiv om hur de ska jobba med de människor som försvarar de mänskliga rättighete­rna.

– Det är inte alltid en så lätt situation till exempel i Etiopien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland