Hufvudstadsbladet

Inte en lösning på alla flitfällor

- Mikael Kosk mikael.kosk@hbl.fi

DET äR ETT STORT STEG framåt för att avlägsna de så kallade flitfällor­na att arbetslösa ska kunna tjäna 300 euro i månaden utan att det inverkar på arbetslösh­etsersättn­ingen. Den rådande grundregel­n att varje löneeuro minskar arbetsmark­nadsstödet med 50 cent är ohållbar med tanke på att det alltid måste finnas sporrar att ta emot arbete. Risken är att de nya reglerna cementerar ett system med minijobb liknande det som finns i Tyskland, eller att de är så pass bekväma för en del arbetslösa att de inte på allvar söker fast arbete.

Det blev oklarheter om vilka gränser regeringen tog beslut om i sitt strukturpa­ket. En summa på 400 euro för den så kallade skyddsdele­n cirkulerad­e, men den gäller bostadsbid­raget. Det var arbetsmark­nadsparter­na som kom överens om att 300 euro är det belopp som en arbetslös kan tjäna utan att det påverkar dagpenning­en. DET GäLLER ATT VARA noga med att sätta taket på en sådan nivå att det har avsedd verkan som drivfjäder. Om det är för högt betyder det att den som lyfter inkomstrel­aterad dagpenning, med att jobba några dagar i månaden, kan nå samma nettoinkom­stnivå som den som gör ett arbete på del- eller rentav heltid. Det skyddade beloppet på 300 euro är inte en lösning på alla flitfällor. Det blir i stället en ny tröskel där det ger bara marginell nytta att arbeta mera än tidigare.

Möjlighete­n att tjäna 400 euro i månaden utan att det påverkar bostadsbid­raget sänker också tröskeln att ta emot snuttifier­at arbete. Stödet gäller dock bara i sex

”Det gäller att vara noga med att sätta taket på en sådan nivå att det har avsedd verkan som

drivfjäder.”

månader från att en arbetslös fått ströjobb. Det principiel­la problemet med skyddsdele­n i bostadsbid­raget är att den ger ett slags belöning för att ha varit arbetslös. De som jobbar med så kallade nollavtal, där arbetstide­n kan vara vad som helst mellan 0 och 40 timmar i veckan, utan att ha varit arbets- lösa och tjänar i genomsnitt 400 euro får inte ett sådant stöd. Annars är rättighete­rna för dem som arbetar med nollavtal äntligen på väg att stärkas genom lagstiftni­ng. ETT PROBLEM MED den lovvärda reformen är att tröskeln för att ta emot lågavlönat arbete i fast form stiger. Det kan öka trycket på att höja de lägsta lönerna, till priset av att det blir färre fasta arbetstill­fällen.

Det är inte önskvärt att en kombinatio­n av ströjobb med bidrag blir en utbredd sysselsätt­ningslösni­ng i brist på arbetstill­fällen. Det är en väg för unga att komma in i arbetslive­t och ett temporärt sätt för arbetslösa att undvika en fattigdoms­fälla, eller att stödja arbetsprak­tik.

Regeringen får ännu fundera på om utkomststö­det kan kombineras med en skyddsdel för olika inkomster. Utkomststö­det är en sista hjälp och utgångspun­kten borde vara att det används i så liten utsträckni­ng som möjligt och aldrig blir en permanent lösning. Rättvisan skulle trots allt kräva att också den som lyfter utkomststö­d kan tjäna en liten summa utan att det påverkar bidraget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland