Hufvudstadsbladet

Ge Vasagatan en chans till

- Janne Strang janne.strang@hbl.fi

AVSIKTEN VAR GOD men utförandet bristfälli­gt. Det är kontentan av experiment­et att göra om Vasagatan till gågata över sommaren.

Beslutet fattades i februari, och i juni stängdes gatan för biltrafik. När bilarna försvann var det meningen att restaurang­erna och affärerna skulle breda ut sig, och friluftsev­enemang skulle fylla gatan på mellaneuro­peiskt vis, men det satte stadens byråkrati stopp för.

Flera tillställn­ingar som planerats fick ställas in, dels för att det saknades exakt trafikplan­ering för gågatan och staden inte kunde definiera var man fick ställa fram scener eller uteserveri­ngar, och dels orsakade semesterpe­rioden på stadens verk att tillstånds­förfa- randet försenades med i vissa fall flera veckor.

Det som skulle bli en frihetlig oas för urban gatukultur strandade åter på myndighete­rnas iver att kontroller­a det offentliga rummet.

Det ska ändå sägas att flera evenemang trots allt var mycket lyckade, bland annat gatuloppto­rgen var välbesökta och omtyckta. Också Vasagatans invånare har gene- rellt varit ytterst positivt inställda till bilfrihete­n.

Staden ska inte låta motgångarn­a stämpla försöket som misslyckat, utan tvärtom ta sommarens lärdomar i betraktand­e och förbättra konceptet till sommaren 2014.

I det långa loppet bör målet vara att experiment­et blir permanent. Gågator hör en levande stad till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland