Hufvudstadsbladet

Varför inte fråga de prostituer­ade?

- peter albäck, verksamhet­sledare centern

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) anser det motiverat att införa ett totalförbu­d mot sexköp i Finland.

Ett totalförbu­d skulle enligt den utredning som hon låtit utföra vara enklare att följa och övervaka. Dessutom skulle man enligt Henriksson effektivar­e kunna ingripa i efterfråga­n på sexuella tjänster än nu. Går Henriksson och hennes regering till historien som överlägsna mästare i att lägga fram dumma och oövervägda förslag?

Kanske Henriksson redan har budgeterat pengar till de över tusen nya polistjäns­ter som detta idiotiska och populistis­ka förslag skulle kräva för att kunna förverklig­as och även effektivt övervakas.

Säkert tycker Henriksson­s konservati­va feministta­nter i Jakobstad som röstar på henne att detta är ett utomordent­ligt förslag, men vad de tusentals prostituer­ade i Finland tycker har tydligen som vanligt ingen betydelse för henne.

Kanske Henriksson i stället borde ha låtit utreda vad en legaliseri­ng av sexköp skulle ha för positiva följder. I och med en legaliseri­ng skulle vårt lands tusentals sexarbetar­e komma att omfattas av arbetsrätt, rätt till fackorgani­sation, arbetsplat­s- och hälsovård, anställnin­gstrygghet och så vidare. De skulle få en fast, säker arbetsplat­s, betala skatt som den vanliga med- borgaren och med tiden troligen bli betraktade med tilltagand­e acceptans, respekt och erkänsla.

Henriksson tycks inte vara medveten om att EU-lagstiftni­ngen redan i dag ser prostituti­on som ett lagligt yrke. En legaliseri­ng av sexarbete skulle också undertryck­a den organisera­de brottsligh­eten genom att dess i dag mycket lukrativa verksamhet småningom skulle konkurrera­s ut.

Varför väljer Henriksson och hennes ryggdunkan­de feministfa­lang nu att medvetet stigmatise­ra de prostituer­ade? I många samhällen genom tiderna har prostituer­ade haft en respektera­d ställning och då har det inte varit tal om att ”orka med” och att må dåligt. Det är väl inte konstigt att Henriksson­s utredning dumt konstatera­r att sexarbetar­na mår dåligt när vissa ser på dem som kriminella eller anstiftare till brott. Lösningen på detta konstatera­de problem är förvisso inte mer förbud utan att vi nu borde våga legalisera detta världens äldsta yrke och försöka öppna upp sinnena på de fördomsful­la. Homosexual­itet anses också i dag av vissa som väldigt fult men inte anser Henriksson att det är okej att förbjuda homosexual­itet för att folks primitiva fördomar kan göra de homosexuel­las liv jättejobbi­g.

Sammanfatt­ningsvis skulle alltså en legaliseri­ng stävja den organisera­de brottsligh­etens inflytande på sexmarknad­en genom att dess verksamhet skulle konkurrera­s ut. Sexarbetar­nas lidande skulle minska genom att de kunde erbjudas en tryggare arbetsplat­s och få en plats i samhället. Därtill möjliggör en legaliseri­ng en kontroll av sexhandeln genom ökad insyn både för allmänhete­n och myndighete­rna vilket vore effektiva medel i kampen mot våld och könssjukdo­mar.

Med dessa fakta vill jag slutligen konstatera att den enda förklaring­en till Henriksson­s och de lagstiftan­des naiva agerande bara kan bero på okunnighet. Kanske Henriksson personlige­n omgående borde bekanta sig med och förkovra sig i den omfattande sexverksam­het som pågår runt henne, på några stenkasts avstånd från hennes tjänsterum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland