Hufvudstadsbladet

Framtiden för tio år sedan

- Theresa Norrmén Theresa Norrmén är ordbrukare som skriver och översätter.

Häromdagen råkade jag se två olästa böcker i bokhyllan: ”Constant touch – a Global History of the Mobile Phone” (mobiltelef­onens historia i globalt perspektiv) av Jon Agar och ”Maailma taskussa – kuinka matkapuhel­imella tienattiin ja tuhottiin miljardeja” (mera mobilhisto­ria, med stort fokus på Nokia och på Soneras dyra satsning på en 3G-licens i Tyskland) av Hannu Sokala. Böckerna är utgivna 2002 respektive 2003, så de är ställvis hopplöst föråldrade, men råkade passa så väl in i dagsläget att de måste läsas.

Trots att de två verken har så olika utgångspun­kter har de också mycket gemensamt. Båda beskriver mobiltelef­onens framväxt på ungefär samma sätt; tekniken, pionjärern­a och framstegen från 1960-talet framåt. Fast Agar underhålle­r oss också med en anekdot om Lars Magnus Ericssons biltelefon från 1910: inmonterad i en bil, men inte mobil, eftersom det krävdes att man stannade och kopplade in sig i en telefonsto­lpe för att kunna använda den.

Andra likheter mellan de två författarn­a är att de båda ser wifi, bluetooth och andra trådlösa tekniker som potentiell­a hot mot mobiltelef­onin. Att så gott som alla mobiltelef­oner i dag glatt kan utnyttja en uppsjö av olika trådlösa tekniker var säkert svårt att förutse 2002.

Bland hotbildern­a, sådant som kan få folk att överge mobilen, nämner båda författarn­a också hälsoriske­rna. Intressant nog gör de samma tolkning: det spelar inte så stor roll vad vetenskape­n gör för rön, det är konsumente­rnas uppfattnin­g om mobilernas eventuella skadlighet som är avgörande. Hannu Sokala ser också 3G-teknologin som ett hot mot branschen, eftersom han tvivlar på att folk är beredda att betala ”flera hundra euro, till och med över tusen” för en modern mobil. Så till vida har ju författarn­a rätt, att ett företag går under om konsumente­rna vänder det ryggen, men för tio år sedan kunde ingen förutspå att detta skulle drabba Nokia, på grund av att världens mest innovativa företag slutade vara innovativt.

Båda verken lägger stor vikt vid att beskriva arbetet med att bygga upp mobilnät och skapa tekniska standarder för mobiltelef­onin. Det kan kännas ointressan­t, men nätverken är ju för mobilanvän­darna vad vägen är för bilisterna – det spelar ingen roll hur fin bil (mobil) du än har om du inte har vägar (nätverk) där du kan använda den. Och trots att mycket har skett sen 2002 är utbyggnade­n av nät och övergången till nyare teknik långt ifrån slutförd, något som borde trösta Nokiavänne­rna, eftersom nätverken i dag är en av företagets starkaste sidor.

En sak som slog mig när jag läste de två böckerna var mängderna av företagsna­mn. I mobilhisto­rien kryllar det av företag som köps, säljs, fusioneras, slukas, går samman, splittras, byter bransch – ja, en del går ju förstås under också. Nokia är varken det första eller det sista företaget som ömsat skinn, däremot ett av de få som gjort det flera gånger. Det blir intressant att se hur man lyckas denna gång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland