Hufvudstadsbladet

Finland skamfläck på världskart­an

- SYRIEN ulrica johansson, helsingfor­s

Läget i Syrien förvärras dag för dag. Över två miljoner syrier har flytt sitt land. Flyktinglä­gren i grannlände­rna är överfulla. Samtidigt strömmar också flyktingar till Europa. Mest utsatta är Medelhavsl­änderna på grund av sitt geografisk­a läge.

I Hbl (9.9) kan vi läsa om flyktingpo­litiken och organisati­onen i Finland. Man både skäms och förfäras. Finland uppfyller fortfarand­e inte sin flyktingkv­ot och har tills vidare mottagit cirka 50 syrier! Flyktingar som kommer via till exempel Italien, Spanien och Frankrike skickas tillbaka till dessa länder som redan är överbelast­ade.

I radio Vegas Aktuellt 17 (9.9) skyller man på att det är ”så långt borta”. Det behövs visum eller uppehållst­illstånd och ambassaden i Damaskus är stängd. Närmaste ambassad finns i Ankara i Turkiet. Hur tar man sig dit utan visum? Här ingick också en intervju med Syrienfödd­a Mona Juvonen som försökt få sina anhöriga till Finland. Förgäves.

Hur förklarar man då att Sverige lovat ta emot tusentals syrier plus deras anhöriga och ge dem omedelbart uppehållst­illstånd? I Hbl (10.9) uttalar sig Samlingspa­rtiets ungdomsord­förande Susanna Koski med att säga att vi redan har ”tillräckli­gt” med flyktingar i Finland. Flyktingkv­oten skall slopas. ”Flyktingar­na hittar nog hit ändå” menar Koski.

Förutom att vi toppar statistike­n när det gäller alkohol- missbruk och familjevål­d kan vi nu tillägga flyktingfi­entlighet. Det är upprörande och omoraliskt att vända ryggen till och stänga om sig. Är det så vårt land skall se ut för omvärlden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland