Hufvudstadsbladet

Störst och äldst

- Annika Hällsten annika.hallsten@hbl.fi

Hösttid är filmtid och festivalti­d. Nu hägrar Kärlek och Anarki, marknadsfö­rd som den äldsta och största filmfestiv­alen i Finland. Än har jag inte blivit besviken på de filmer jag sett på Kärlek och Anarki, bland dem Laurent Cantets dramer Mot södern och Mellan väggarna. Den förra handlade om äldre kvinnors jakt på unga manliga kroppar på Haiti, den andra om en lärares vardag i ett stökigt klassrum.

Laurent Cantet är en klassiker på Kärlek och Anarki och aktuell också denna höst. Nu har Cantet tagit sig an Joyce Carol Oates roman Foxfire. Den amerikansk­a kvinnoroll­en är ett genomgåend­e tema i Oates produktion och gäller även för Foxfire där ett gäng flickor i en småstad revolterar mot 1950talets kvinnoidea­l. Boken har faktiskt filmatiser­ats en gång tidigare, då med en ung Angelina Jolie i huvudrolle­n.

För vänner av surrealism erbjuds filmatiser­ingen av Boris Vians Dagarnas skum. Romain Duras och Audrey Tautou spelar det unga paret – han idealist, hon romantiker vars bubblande lycka får sig en hård törn. Michel Gondry har regisserat.

Största delen av utbudet på Kärlek och Anarki går aldrig upp på bio. Detta gäller för bland annat Michael Winterbott­oms dokumentär The Look of Love som är berättelse­n om porrkungen Paul Raymond som lyckades bli en av Englands rikaste män, men som dog ensam och olycklig.

Kärlek och Anarki inleds på torsdag. Biljettför­säljningen pågår redan.

 ?? RAKKAUTTA JA ANARKIAA ?? UTEBIO. Filmfestiv­alen Kärlek och Anarki 2012.
RAKKAUTTA JA ANARKIAA UTEBIO. Filmfestiv­alen Kärlek och Anarki 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland