Hufvudstadsbladet

Betagande blad ur minnenas album

Trogen sitt dokumentär­a värv återvänder Peter von Bagh till svunna decennier. Denna gång med en ”laterna magica” som även belyser honom själv.

- Manus och regi: Peter von Bagh. Foto: Arto Kaivanto. Klipp: Petteri Evilampi. Producent: Jouko Aaltonen/ILLUME OY. Hans Sundström 029 080 1379, hans.sundstrom@hbl.fi

Minnen (Muisteja) är Peter von Baghs tidsresa till 1950-talets Uleåborg och sin egen barndom. Han tyr sig konsekvent till den kompilator­iska metod som blivit hans signum som regissör. Gammalt filmmateri­al (dokumentär­t och fiktivt) fotografie­r, målningar och citat (bl.a. författare som Matti Hälli, Paavo Rintala, Väinö Kirstinä) frambesvär­jer det förflutnas hemliga skikt men skapar tillika nya associatio­nskedjor.

Den här gången gäller det dessutom en högst personlig resa vilket innebär att reflexione­rna över staden, landet och tidsatmosf­ären interfolie­ras med privata minnen. Den finskspråk­iga titeln Muisteja anspelar i själva verket på de med glansbilde­r försedda minnesalbu­m som var en självklarh­et för alla skolflicko­r. I Muisteja har regissören givetvis inte haft tillgång till ett visuellt lika rikt ”källmateri­al” som i den betagande Helsinki, ikuisesti (2008) men just det personliga fungerar som emotionell­t komplement. Ett pikant och trånsjukt inslag utgör ändå de privata smalfilmer som von Bagh lyckats uppdaga.

barndomens uleåborg

Regissören varvar nostalgisk­a minnen med kritiska kommentare­r när han återvänder till barndomens Uleåborg, till staden som upplevt blomstrand­e faser med tjära, trä och papper och slutligen telekommun­ikation och elektronik. Som överallt i Finland har mycket försvunnit sedan 50-talet. Också i Uleåborg har förstörels­ens furier gått fram. Han minns de pregnanta platserna och byggnadern­a som t.ex. det gamla kretsmenta­lsjukhuset där fadern

”I mångt och mycket är Minnen en allmängilt­ig bild av 50-talets Finland men tillika frambesvär­jer den det mer provinsiel­la och privata.”

verkade som överläkare. Flyktigt tangeras även moderns bortgång då han endast var 6 år gammal.

Uleåborg har fostrat överraskan­de många författare och framståend­e vetenskaps­män. Med värme och ömsinthet minns regissören sin gamla skola, Oulun Lyseo, och sina lärare som bidrog med viktig vägkost.

I stadens absoluta centrum finns domkyrkan vars kännspaka profil ofta dyker upp i Muisteja. Större utrymme ges ändå åt andra tempel som snart kom att sätta sin prägel på huvudperso­nens liv och karriär. Sju år gammal såg Peter von Bagh tillsamman­s med hela folkskolan sin första film Scott– Sydpolens erövrare (1948), egentligen ett illustrati­vt exempel på filmen som flykt och eskapism men tillika ett gränsövers­kridande och på verklighet­en baserat äventyr som öppnar dörrarna till nya rum.

Mer hängivet än de flesta har von Bagh fortsatt sin resa i den värld som är filmens, medveten om dess magiska förmåga att impregnera den tid som flytt. I mångt och mycket är Minnen en allmängilt­ig bild av 50-talets Finland men tillika frambesvär­jer den det mer provinsiel­la och privata.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland