Hufvudstadsbladet

Med hedern i behåll

-

KRIMINALDR­AMA Snabba cash Livet deluxe

Regi: Jens Jonsson. Manus: Jonsson, Maria Karlsson. Foto: Askil Vik Edvaldsen. I rollerna: Matias Varela, Desan Cukij, Malin Buska, Madeleine Martin, Martin Wallström.

När Daniel Espinosas Snabba cash, denna utomordent­ligt rafflande Jens Lapidus- filmatiser­ng, för några år sedan gick upp på biografern­a handlade det om att gifta bort Stureplan med Stockholms undre värld, Handelshög­skolan med Kumla.

I uppföljare­n, om möjligt ännu mera lyckad, tog det kriminella och det moraliskt mörka överhand. När Jens Jonsson ( Ping-pongkingen) nu går in för att knyta ihop påsen är koordinate­rna praktiskt taget desamma.

Inte för att det luktar effektsöke­ri, nej. Se här ännu ett respekting­ivande bidrag som närmar sig den organisera­de brottsligh­eten med en pondus och pregnans som man in- te sett på dessa breddgrade­r – eventuellt med undantag för den danska brottsdram­atiken.

Att man samtidigt har fräckheten att offra några av de gamla trotjänarn­a, detta samtidigt som man bjuder in nya fräscha ansikten, bidrar till det goda bokslutet.

Jonsson och manusförfa­ttarkolleg­an Maria Karlsson ödslar inte mycket tid på att etablera handlingen och de centrala karaktärer­na. En kort personhist­orik och så är vi på väg.

Gamla bekanta Jorge ( Matias Varela) har inte gett upp hoppet om att komma på grön kvist, låt sen vara att killen för närvarande knegar på ett ålderdomsh­em. Ett värdetrans­portrån är hans och hans kusins biljett till friheten, så är det åtminstone tänkt.

Serbiska gangsterbo­ssen Radovan (Desan Cukij) planerar att åka tillbaka till det ”gamla landet”. En plan som utlöser en maktkamp i de egna leden och banar väg för dottern Na- talie ( Malin Buska, drottning Kristina i Mika Kaurismäki­s kommande storfilm), Oxford-studerande­n som inte kan bestämma sig ifall hon är pappas flicka eller sin egen.

Sist och något överraskan­de minst: JW alias Joel Kinnaman som befinner sig på flykt i Los Angeles och försöker luska ut vad som hände med hand syster, försvunnen sedan fyra år tillbaka.

Bollar finns det alltså gott om, men inte att Jonsson tappar greppet. De många hårdkokta turerna framstår i inget skede som mekaniska, kanske för att den yttre dramatiken varvas

 ?? THOMAS ENGSTRÖM ?? HÅRDKOKTA TURER. Joel Kinnaman i Snabba cash Livet deluxe.
THOMAS ENGSTRÖM HÅRDKOKTA TURER. Joel Kinnaman i Snabba cash Livet deluxe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland