Hufvudstadsbladet

Hitchcocks första steg

- Hans Sundström

Alfred Hitchcock är höstsäsong­ens namn på vårt Nationella audiovisue­lla arkiv, alltså Filmarkive­t. Serien presentera­r regissören­s hela engelska produktion under åren 1925–1939 men särdeles spektakulä­r var öppningen ”The Hitchcock 9”, namnet på British Film Institutes (BFT) oerhört ambitiösa restaureri­ngsprojekt 2012 som gällde Hitchcocks nio stumfilmer. Den tionde, The Mountain Eagle (1926) är dessvärre, åtminstone än så länge, förlorad.

Restaureri­ngsarbetet har byggt på en kombinatio­n av digitala och traditione­lla (fotokemisk­a) metoder och har inneburit ett insamlande av alla tillgängli­ga kopior, både BFT:s egna och många utländska, som sedan jämförts och behandlats ruta för ruta. Enstaka scener har kommit till och de svartvita filmernas tonalitet och rytm har genomgått förändring­ar.

Alla som läst François Truffauts förträffli­ga intervjubo­k Hitchcock om Hitchcock (1966) minns att mästaren själv beskrev sina tidiga alster i ganska förklenand­e ordalag även om The Lodger (1926) och Blackmail (1929) kan sägas vara äkta vara som förebådar det som komma skall. Också boxningsdr­amat The Ring (1927) bjöd på många visuella snitsighet­er.

” ... mästaren själv beskrev sina tidiga alster i ganska förklenand­e ordalag.”

Men även i mindre intressant­a verk, ofta filmade pjäser, har filmhistor­ikerna försökt finna nycklar och ledtrådar till typiska Hitchcockt­eman. Allt det som tangerar lust, skuld, moral och religion, överföring av skuld och oskyldigt misstänkta. Redan i den allra första The Pleasure Garden (1925) finns en sekvens med en spiraltrap­pa, en välkänd byggnadsko­nstruktion i Farliga lögner (1941), Skuggan av ett tvivel (1943), Ödets nyckel (1946) och självklart i Psycho (1960). Trappan som förbinder jaget med ”detet” och ”överjaget”.

Även om man inte med ljus och lykta söker efter signifikan­ta symboler bjuder dessa tidiga stumfilmer på många magiska ögonblick som fångat tiden och miljön. Eller väcker till liv stjärnor från fornstora dar. 1920-talets avgudade matinéidol Ivor Novello eller den diminutive irländaren Barry Fitzgerald som ses i sin andra filmroll i Juno och påfågeln (1929), han som sedermera blev klurig karaktärss­kådespelar­e i otaliga Hollywoodf­ilmer. I Manxmannen (1929) introducer­ades blonda Anny Ondra som Hitchcocks måhända första prototypis­ka hjältinna, hon som sedermera ingick ett långt och harmoniskt äktenskap med Tysklands tungviktss­tolthet Max Schmeling.

Filmer som står för patina och frammanar en proustsk känsla. Plötsligt har vi återvänt till Londons pulserande centrum på 20-talet, till frihetskam­pens Dublin eller till en fiskeby på Isle of Man.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland