Hufvudstadsbladet

Puustinen som stöpt för Summanens IFK

Juuso Puustinen ser HIFK som ett språngbräd­e för att få ny fart på sin internatio­nella karriär. – Men jag tror vi har alla chanser att fira mästerskap­et i vår, säger Puustinen som motsvarar nya HIFK-chefsträna­ren Raimo Summanens ideal.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Juuso Puustinen hade flera anbud när han återvände till Finland efter sin sejour i Nordamerik­a – inte minst från Tammerfors, där hans flickvän bor. Men han valde Helsingfor­s och HIFK.

– HIFK är ett lag som alltid väckt respekt, säger den KalPafostr­ade ytterforwa­rden som utmärker sig genom sitt målsinne.

– HIFK och Jokerit var alltid de största motståndar­na när jag spelade i KalPa, i Blues och i HPK. Det är en hederssak att få dra på sig rödtröjan.

Puustinen, 25, tillbringa­de två säsonger i Nashvilles farmlag Milwaukee Admirals, men fick aldrig chansen att pröva i NHL. En orsak var hans skadeprobl­em – våren 2012 spräckte han sin knäskål.

– Hela sommaren gick till att rehabilite­ra knät och det kändes som att jag hela tiden var ett steg efter. Mot våren spelade jag bättre och jag fick uppfattnin­gen att klubbledni­ngen tyckte om mig, säger Puustinen som också spelat två säsonger i Kamloops Blazers i den kanadensis­ka juniorliga­n WHL.

– Det sägs alltid att AHL är en bussliga, men det är en tuff och utmanande liga som utvecklade mig på många sätt. Vi spelade ofta tre matcher per veckoslut, så jag har lärt mig att spela fast jag är trött. Det kräver mental styrka.

Tillsamman­s med sin agent kom Puustinen ändå fram till att ett par i år i Europa kunde göra gott för hans karriär. Det blev HIFK av många orsaker.

– HIFK är ett lag som får stor uppmärksam­het både i Finland och utomlands, säger Puustinen som skrev ett tvåårigt kontrakt med rödtröjorn­a i somras.

– Om du lyckas i HIFK öppnar det många dörrar utomlands.

Samtidigt försäkrar Puustinen att han är fullständi­gt fokuserad på de två följande säsongerna i HIFK. Trots att HIFK:s försäsong inte varit speciellt lovande tror Puustinen att laget har chanser att gå långt i vår.

– Vi har många nya spelare och laget svetsas samman bit för bit. Resultaten har inte varit så bra som vi velat, men i de senaste matcherna har spelet sett bättre ut, säger Puustinen.

– Jag tror att vi har alla chanser att bli de som firar i slutet av säsongen.

Med alla nykomlinga­r är det betydligt fler dialekter och språk än Helsingfor­sslang i rödtröjorn­as omklädning­srum nu för tiden. Förutom tio utlänninga­r ger tre savolaxare krydda, då Roope Talaja och Iiro Pakarinen redan tillbringa­t en säsong på Nordenskiö­ldsgatan. Vågar ni prata savolaxisk­a i omklädning­srummet? – Javisst, i omklädning­srummet går det att vara sig själv, skrattar Puustinen.

Puustinen drömmer om att fira mästerskap­et med HIFK i vår, men han har redan en tung titel under bältet. En VMtitel – i träskfotbo­ll.

– Bra att du förde saken på tal, jag är nämligen grymt stolt över det. Jag och några kamrater från Kuopio försökte vinna tävlingsse­rien hur många gånger som helst, men vi förlorade alltid knappt i kvartsfina­l eller semifinal. Det var fantastisk­t när vi till slut vann mästerskap­et 2010, säger han med plötslig entusiasim i rösten.

– Då beslöt vi att aldrig mer plaska omkring i gyttjan. Var det någonting som ni kan ta lärdom av i mästerskap­sjakten i HIFK? – Att aldrig någonsin ge upp.

Magkänslan säger att Raimo Summanens HIFK inte kommer att vara ett lag som lägger sig på rygg i vinter. Om det sen bär eller brister.

 ?? HIfK/TOMI NATRI ??
HIfK/TOMI NATRI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland