Hufvudstadsbladet

Rooba gillar det estniska samarbetet

Blues Miro Aaltonen blev matchhjält­e då han sänkte TPS genom ett hattrick – som han fullbordad­e i förlängnin­g.

- Marcus Lindqvist

Eetu Pöysti, Siim Liivik

FM-LIGAN och Robert Rooba är kompisar också utanför isen och i rinken ser det ut att gå som smort. Blues fjärde kedja tände laget, tacklade, spelade energiskt – och kirrade ett livsviktig­t mål genom Rooba då Esbolaget besegrade TPS i sin ligapremiä­r.

– Det kände som om jag själv skulle ha gjort mål. Eller kanske inte ändå, men nästan. Jag har ju känt honom sen han var liten, säger exHIFK:aren Liivik som blivit ett slags mentor för Rooba.

– Det gläder mig att han lyckades. Det är en riktigt tuff kille med hög arbetsmora­l.

Rooba, 20, som är född i Tallinn flyttade till Finland för dryga tre år sedan, men hans familj är bekant med Liiviks familj. Liivik, 25, som är född i Paide flyttade till Finland då han var barn och har dubbelt medborgars­kap – och allt sedan Rooba kom till Finland har Liivik varit hans förebild.

– Han är som en storebror för mig, säger Rooba.

– Förut var han min idol, men nu får vi kämpa tillsamman­s. Det betydde helsikes mycket för mig när jag i somras fick höra att han kommer till Blues. Jag har utvecklats massor när jag följt honom i sommar.

Rooba som gjorde två ligamatche­r för Blues redan förra säsongen hade ett kanonläge att föra upp Blues i ledning redan i den första perioden. Han åkte in i offensiv zon, rundade TPSbacken VeliMatti Viitasmäki och kom till avslut från forehand. Men på något vis kunde rutinerade TPSmålvakt­en Fredrik Norrena få ett benskydd i vägen.

– Siim drog till sig två TPSspelare och gav en bra passning, säger Rooba som inte lät sig nedslås av missen.

– Det var bara att fortsätta och mala på. Det gav ju utdelning senare.

I den andra perioden snodde Pöysti pucken av Viitasmäki vid Blues blå linje och gav Rooba ett friläge, som den unge esten förvaltade med stil. Hans första ligamål var ett faktum.

– Rooba var bra under hela försäsonge­n. Det är en bra karl, som rör sig bra och som är väldigt motiverad. Han skapade fler chanser under matchen, säger nya Bluescoach­en Jyrki Aho.

– Hela den fjärde kedjan var energisk och jobbade med stort hjärta.

 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? GLAD MÅLSKYTT. Robert Rooba sköt sitt första ligamål i går mot TPS.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI GLAD MÅLSKYTT. Robert Rooba sköt sitt första ligamål i går mot TPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland