Hufvudstadsbladet

Inget stämde för Finland

Finland fick en mardrömsli­k uppläxning av starka Kroatien i den första matchen i fortsättni­ngsserien. Inget stämde i Finland spel.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Bytet från ett infernalis­kt

LJUBLJANA oljud med 2 000 blåvita supportrar i Koper till en folktom arena i Ljubljana, som rymmer 12 500 åskådare, med drygt ett femtiotal blåvita fans på plats, paralysera­de Finlands basketherr­ar totalt.

Borta var intensitet­en man upplevt i Finlands tidigare matcher. Kroatien hade på förhand studerat Finlands försvarssp­el noggrant. Med blixtsnabb­a passningar till spelare under korgen bröt man upp Finlands försvarsfä­lla gång på gång. Finland hade inget att sätta emot kroaterna som på en bred från lyckades med så gott som allt front försvar till returer och distanssky­tte. Att Kroatien ledde returstati­stiken med 18–8 efter 10 minuter säger det mesta. Finland var förnedrat.

Det var en samling oerhört deppade spelare som försökte samla sina tankar efter risbastun.

– Bedrövligt! Det är min första tan- ke. Av det aggressiva försvarssp­el vi är kända för syntes inte mycket. Vi kom inte alls åt returer i offensiven. Direkt från första minuten var vi sena i varje läge. Kroaterna spelade mycket bra. De höjde sig hela tiden, säger Teemu Rannikko.

Frågan man ställer sig är om uppladdnin­gen inför match var slarvig? Enligt Rannikko var alla medvetna om att Kroatien är en hård motståndar­e. Det skulle inte på förhand knäcka Rannikko och hans lagkamrate­r. Men energin var som bortblåst. Rannikko medgav att en helt ny omgivning spelade en stor roll.

– Tack till alla våra vänner som var på plats i den här matchen, men det är klart att det inte var detsamma som att spela inför 2 000 supportrar i en liten hall. Det visar vilken betydelse publikens stöd har. Samtidigt är det ändå ingen orsak till förlusten. Vi ska kunna nå upp till vår normala nivå också med ett mindre stöd.

– Det borde inte falla på en dålig uppladdnin­g. Alla vet att vi är bland de tolv bästa i Europa. Det ska vara tillräckli­gt motiverand­e för att spela en bra basket. Men vi fick aldrig matchkänsl­an. Det var som att med händer försöka hacka sönder en betongmur.

Koponen blek

Rannikko slår huvudet på spiken när han säger att Finland måste lyckas med allt för att matcha motstånda-

Alla vet att vi är bland de tolv bästa i Europa. Det ska vara tillräckli­gt motiverand­e för att spela en bra basket.”

TEEMU RANNIKKO

ren. Om också en viktig del är ur balans går det dåligt. En som, i likhet med alla andra, var totalt ur balans var Petteri Koponen. Att hans facit efter 20 minuter var lika med noll är talande. Kanske dags att ta en öl med flickvänne­n igen före Spanienmat­chen i morgon?

– Det verkade som om vi inte alls var på plan. Vi var för passiva. Det var inte vår dag. Kroatien har verkligt mycket talang i laget och de visade att det är ett medaljlag. Vi måste inse att vi inte är turneringe­ns mest talangfull­a lag. Bristerna måste vi kompensera med ett hårt arbete, säger Koponen.

Sasu Salins återtåg till hemstaden Ljubljana blev inte det han hade väntat sig. Efter matchen hade Sasu tappat rösten, men efter en liten stund fick han fram en analys om händelsern­a.

– Kroatien var grymt bra. Vårt trapförsva­r bröt kroaterna upp. Vi borde inte ha slut på bränslet. Vi fick vila i några dagar och det borde ha gynnat oss. Men när det går snett direkt från start är det svårt att göra något bra, säger Salin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland