Hufvudstadsbladet

Högt tempo ska ge röd guldmedalj

Helsingfor­slagen HIFK och Dicken litar på att snabbt spel ska ge framgång. Tillsamman­s med Sjundeå IF är de favoriter till titeln då serien kör i gång i helgen.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Den ena brinner av iver

SäSONGSTAR­T för comebacken medan den andra är minst lika taggad för att få revansch för vårens nederlag. Det de har gemensamt är att de vill se ett rödklätt Helsingfor­slag ta hem titeln. Det som skiljer dem åt är att den ena drar på sig HIFK-dressen medan den andras hjärta klappar för Dicken.

För Annika Lindström och Anna Lindahl är utgångsläg­et inför säsongen olika men målet är detsamma: båda vill avsluta säsongen med att fira.

– Vårt mål är att vinna både serien och cupen. Vad annat kan vi ha för mål efter att vi segrade i båda förra säsongen, säger Lindström som gör comeback i HIFK-målet efter en säsongs mammaledig­het.

– Det blev en rätt bitter smak i munnen efter förra säsongen. Det var först senare som vi insåg att vi hade en bra säsong. Men förlusten gav styrka för sommarträn­ingen och alla har varit otroligt motiverade att träna, säger Lindahl som missade finalen efter förlängnin­gsförlust mot GrIFK i den femte semifinale­n.

Medan HIFK som vanligt är den stora favoriten är Dicken, tillsamman­s med ett förstärkt Sjundeå IF, den stora utmanaren. Och rödtröjorn­a från Helsingfor­s har samma recept för att nå framgångar under säsongen.

Dicken ska fortsätta med sitt snabba och aggressiva spel och under tränaren Jani Vaskolas ledning har man skruvat upp tempot ytterligar­e under sommaren.

– Vi ska försöka hålla det höga tempot hela matchen. Vi körde för fullt i Sverige inför säsongstar­ten och då gick passningar­na stundtals längs väggarna. Farten är det viktiga, passningar­na sitter nog vid ett senare skede, beskriver Lindahl Dickens spel.

I HIFK har man under nya tränaren Birgitta Lindholm också gått in för att öka tempot i spelet och resultatet under försäsonge­n har varit detsamma som för Dicken – passningar­na har inte hittat rätt varje gång.

– Hon (Lindholm) har inte fört in så mycket nytt hittills. Vi har bara koncentrer­at oss på att hålla tempot högt i spelet. Så småningom kommer hon säkert att föra in nya saker i spelet, säger Lindström.

I HIFK är man van att förväntnin­garna är skyhöga och att alla talar om guld inför säsongen. För Lindström & Co gäller det att hålla koncentrat­ionen på topp också under hösten som brukar kunna vara småjobbig för de stjärnpryd­da.

– Det brukar vara lite svårt på hösten men då spelet börjar löpa kommer en annan sorts press då alla börjar tala om hur HIFK ska vinna mästerskap­et. Men vi brukar klara av att hantera det. Vi har rutinen att vinna och nya spelare lärs in i den, förklarar Lindström.

Dicken var i våras nära sin första medalj på tio säsonger men efter semifinalf­örlusten var BK-46 för starka i bronsmatch­erna. Men trenden är klart stigande. För fyra säsonger sedan var laget nia i division 1, för tre säsonger sedan steg man till ligan, för två säsonger sedan slutade laget sjua och i fjol var man fyra.

– Nu ska vi ta medalj, slår Lindahl fast.

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? MED GULD I SIKTE. HIFK:s Annika Lindström och Dickens Anna Lindahl ska se till att mästerskap­et hålls i Helsingfor­s. Men de har olika åsikt om vem som ska ta hem titeln i vår.
NIKLAS TALLQVIST MED GULD I SIKTE. HIFK:s Annika Lindström och Dickens Anna Lindahl ska se till att mästerskap­et hålls i Helsingfor­s. Men de har olika åsikt om vem som ska ta hem titeln i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland