Hufvudstadsbladet

Tv-stjärnan drömmer om Hollywood

Gideon Baah blev fotbollspr­offs efter att ha vunnit en realitysho­w på tv. Nu siktar han mot de europeiska toppligorn­a. – Om inte bäst vill jag bli en av de bästa i Europa.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Gideon Baahs fotbollska­rriär är som en saga – när han var sexton år vann han en realitysho­w på tv i sitt hemland Ghana och fick chansen att pröva sina vingar i den engelska toppklubbe­n Chelseas akademi. Efter det skrev han ett proffskont­rakt med Kakyire FC i den ghananska fotbollsli­gan.

– Innan hade jag bara lirat boll på gatorna. Jag hade ingen aning om hur bra jag var, för jag spelade bara med kompisarna. Jag var med i en klubb, men den fanns så långt borta att jag bara hann vara med på veckoslute­n, säger Baah, 21, som växte upp i den lilla ghananska staden Accra.

Cirka 32 000 unga fotbollssp­elare ställde upp i uttagninga­rna till tvprogramm­et MTN Soccer Academy, men bara fjorton fick vara med. Efter fyra månader korades Baah till segrare.

Efter några säsonger i den ghanan ska högsta ligan bestämde sig Baah för att ta nästa steg. Det blev Finland.

– Det är svårt att gå direkt från den ghananska ligan till någon av de större europeiska ligorna, så jag valde att söka mig till Finland för att bekanta mig med den europeiska fotbollen, säger Baah.

Baahs dåvarande klubb Asante Kotoko lånade ut honom till FC Honka i våras, men han fick ingen lätt start. Klimatet var annorlunda, spelkamrat­erna obekanta och spelstilen främmande.

– Det var så kallt. Mina fötter var helt frusna, jag kunde inte slå en passning rätt. Ingen sol alls, det var verkligen deprimeran­de, säger Baah. – Det var den värsta tiden i mitt liv. Baah sökte formen och hans Honka började ligasäsong­en uruselt, med fyra raka matcher utan att göra ett enda mål. Honkaträna­ren Mi ka Lehkosuo ville ändå ge Baah och de andra nykomlinga­rna en chans – och det gav utdelning.

Efter en hackig start förlorade Honka bara två av de följande arton matcherna och steg som en raket i ligatabell­en. Nu kämpar Esbolaget mot alla odds med storfavori­ten HJK om mästerskap­et.

– Vi hade flera nya spelare, Rubén (Palazuelos), Abdoulaye (Méïté), samt Roni (Porokara) som inte spelat i Finland på ett tag. Det tog en stund att smälta ihop, men när vi fick i gång cylindrarn­a rullade det bara på, säger Baah.

Baah har bildat ett skräckinja­gande mittbacksp­ar tillsamman­s med ivorianen Méïté. Honka har släppt in endast 20 mål under 23 omgångar.

– Han har lärt mig massor om försvarssp­elet, om att positioner­a sig rätt i straffområ­det, om att täcka motståndar­na under matcherna, säger Baah. – Han är som min coach på planen. Ghanesens stora förebild är dock David Luiz, Chelseas brasilians­ka mittback. En säker mittback som är hyfsat skicklig och som också kan spela som ytterback eller mittfältar­e.

– Han är bra defensivt och bra med bollen. Det är sådan jag också vill bli som spelare, säger Baah.

Honkas maskin har dock börjat hosta under de senaste omgångarna. Det blev förlust i derbyt mot HJK i augusti och efter poängförlu­sten i Anjalankos­ki gick Klubi förbi i ligatabell­en.

– Det är aldrig en lätt situation att jaga, för du har press på dig hela tiden. När du ligger i täten känner du självförtr­oende och det är lätt att rada upp segrar, säger Baah.

– Det avgörs på målfoto, men om vi bara vinner våra matcher tror jag HJK ger oss segern.

Ett ligamäster­skap skulle vara en drömavslut­ning på säsongen i Finland, men oavsett hur det går känns det som att Baah är redo att lätta ankaret. Han siktar mot den engelska ligan, kanske via tyska eller spanska ligan.

– Jag skulle vilja gå vidare till en mer konkurrens­kraftig liga, men jag har inget emot att stanna i Finland en säsong till. Den finska ligan är en bra plattform för att utveckla unga spelare, säger han.

– Men mitt mål är att bli, om inte den bästa, en av de bästa spelarna i Europa och spela för en toppklubb.

Fotnot: FC Honka möter RoPS i Hagalund medan HJK möter IFK Mariehamn på Tölöstadio­n i kväll. Avspark kl. 18.30.

 ?? AIMO-KOIVISTO
LEHTIKUVA ANTTI ?? SÄKER. Gideon Baah har varit en av ligans bästa mittbackar den här säsongen.
AIMO-KOIVISTO LEHTIKUVA ANTTI SÄKER. Gideon Baah har varit en av ligans bästa mittbackar den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland