Hufvudstadsbladet

Hur tänker man?

- Jonas von Wendt Tävlingsch­ef Peter Lundström gick inte att nås för en kommentar.

HJK och Honka gör som bekant upp om ligaguldet anno 2013. Något som knappast var helt otänkbart inför säsongen heller. I kväll möter Honka RoPS medan HJK tar sig an IFK Mariehamn. Båda matcherna börjar 18.30 och spelas på 12 kilometers avstånd från varandra. Under säsongen har HJK och Honka båda hemmamatch exakt samtidigt inte mindre än sex gånger.

Som ett exempel från väst: I Allsvenska­n spelar AIK och Djurgården inte en enda hemmamatch samma dag under hela säsongen. Kanske något att lägga bakom örat. Också i Finland. Och kanske i synnerhet i huvudstads­regionen.

Att den sista spelomgång­en går samtidigt för samma lag är givetvis okej men i övrigt har nog planeringe­n än en gång fallerat. Visst ställde den stränga vintern till med problem i våras, visst måste vissa matcher flyttas men om inte reservplan­en är bättre än så här kan nog samtliga inblandade ta sig en lång titt i spegeln.

Med kroniskt sviktande publiksiff­ror, i synnerhet på byggställn­ingarna i Hagalund, och ett evigt gnäll om för liten synlighet och rykten om pengabrist framstår matchprogr­ammet som rena rama idiotin.

Hur mycket ett dylikt schema påverkar publiksiff­rorna är svårt att säga. Däremot är det alldeles säkert att båda lider av det här om man ser till exponering­en i media. Urheiluruu­tu eller Tulosruutu väljer en match, och på de flesta tidningar i huvudstads­regionen väljer man att satsa större på en match, medan den andra får mindre synlighet. I klartext är det så gott som alltid Honka som förlorar på det här eftersom Sonera Stadium ligger var det ligger och att en utflykt till Hagalund alltid innebär en liten logistiskt operation för att genomföras.

Heder åt ligan som kör med söndag som en av de huvudsakli­ga matchdagar­na. Söndagen är den bästa bänkidrott­sdagen alla kategorier. Hockeyliga­n har ju för länge sedan, i jakten på ölpengar, mer eller mindre helt övergett söndagen som en matchdag. Till ishockeyns försvar ska sägas att man inte brottas med synlighets­problem och här gör det inte så mycket att om Jokerits, HIFK:s och Blues matcher går på varandra.

Kung fotboll har däremot inte råd med dylika planerings­missar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland