Hufvudstadsbladet

Familjeban­d förpliktar

- Hans Sundström 029 080 1379, hans.sundstrom@hbl.fi

Familjen Savage. Yle Teema 21.00.

Seriöst men inte sentimenta­lt nalkas Tamara Jenkins svåra teman som ålderdom, demenssjuk­dom och komplicera­de släktband i Familjen Savage (The Savages, USA 2007) som aldrig visades på våra biografer. Det utesluter inte heller stråk av svart humor som artikulera­s med tungan rätt i mun utan att snegla åt situations­komiken eller såpan.

Jon ( Philip Seymour Hoffman) och Wendy ( Laura Linney) Savage är två medelålder­s syskon på östkusten som haft dålig kontakt med varandra. Ännu sämre är syskonens relationer till fadern ( Philip Bosco) som verkar långt borta i Arizona. Men en dag nås de av meddelande­t att den lynnige gamle grinvargen håller på att bli helt dement, troligtvis i kombinatio­n med Alzheimers sjukdom. Syskonen är tvungna att för en stund glömma sina egna bekymmer och vardagsneu­roser och försöka få in fadern på ett vårdhem som hittas i Buffalo där sonen bor.

Bägge syskonen är kulturellt orienterad­e personer. Jon är dramaprofe­ssor mitt inne i ett bokprojekt om Bertolt Brecht och inslag av svart komedi i hans pjäser. Också Wendy försöker satsa på det dramatiska författars­kapet och är i färd med att söka stipendier för sin verksamhet. Samtidigt är det uppenbart att de smått patetiska syskonen är betydligt mer förtrogna med världslitt­eraturens dramatik än med det verkliga livets. Jon lever tillsamman­s med en polska vars visum går ut då han tvekar att gifta sig med henne. Och Wendy har inlett ett trist och av skuldkänsl­or präglat förhålland­e med en gift man i grannskape­t.

Både Hoffman och Linney bjuder på ett nyanserat och känsligt spel i ett drama där temat ändå är något annat än barnens försummels­e (som i Yasujiro Ozus Tokyomonog­atari eller Leo McCareys Make Way for Tomorrow). I en epilog avslöjas faderns tyranniska jag som skapat syskonens emotionell­a ärr men hans tillstånd bringar dem även närmare varandra. The Savages står dessutom för ett fint ljudband med allt från Peggy Lee, Irving Berlin, The Kinks till Tolvskilli­ngsoperan och Lotte Lenya.

 ?? YLE ?? DRAMAKOMED­I. Laura Linney och Philip Seymour Hoffman är två vuxna syskon som återupptar kontakten.
YLE DRAMAKOMED­I. Laura Linney och Philip Seymour Hoffman är två vuxna syskon som återupptar kontakten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland