Hufvudstadsbladet

Vanda ska bränna våra sopor

En allt större del av soporna går upp i rök i stället för att samlas på hög. När elden börjar brinna i pannan i Vanda i vår ställs inga nya krav på hushållen. Men sorterings­lättjan kostar.

- TEXT Anna Back 029 080 1309, anna.back@hbl.fi FOTO Niklas Tallqvist

Över 600 arbetare jobbar för tillfället med att isolera rökkanaler, gjuta golv och installera teknik i det nya avfallskra­ftverket i Vanda. När kraftverke­t, som kostar 300 miljoner att bygga, står klart om ett år finns det kapacitet att bränna nästan allt blandavfal­l från hushållen som i dag hamnar på soptippen.

Människan är liten i det nya avfallskra­ftverket i Vanda. Sedd nerifrån ter sig mottagning­sgropen enorm. Här ska 180 sopbilar per dag tömma påsarna med yoghurtbur­kar, blöjor och gummislang­ar. Påsar som dessutom kan innehålla bananskal, glasburkar och uttjänt elektronik.

När kraftverke­t kör i gång försvinner det här perspektiv­et för gott. Ingen människa ska behöva vistas nära soporna, som krossas och blandas av två gripskopor innan de matas in i pannan. Genom undertryck styrs soplukten in i pannan i stället för att sippra ut i omgivninge­n.

Vändpunkte­n i huvudstads­regionens sophanteri­ng infaller i slutet av nästa år. Då ger blandavfal­let el och värme i Långmosseb­ergen i Vanda i stället för ett växande sopberg i Käringmoss­en i Esbo. Samtidigt kan Vanda Energi minska användning­en

av fossila bränslen med 30 procent.

Protester dog ut

Motsvarand­e omvälvning har redan skett eller håller på att ske i så gott som hela landet. Enligt utveckling­singenjör Timo Hämäläinen på avfallsver­ksförening­en beror de många samtidiga satsningar­na på avfallskra­ftverk dels på nya regler för deponi, dels på att motståndet mot förbrännin­g mattats av.

– Det verkar ha rört sig om en högljudd minoritet som protestera­de.

En del har argumenter­at för att minska avfallsmän­gderna i stället för att bygga smidigare sätt att bli av med soporna. Andra har haft en negativ bild av själva förbrännin­gen.

Snart kommer Finland att ha en förbrännin­gskapacite­t som motsvarar den årliga mängden blandavfal­l från hushållen – en miljon ton.

– Kraftverke­ns kapacitet är ännu större, eftersom de också tar hand om avfall från näringsliv­et, säger Hämäläinen.

Långa transporte­r

Kartan över avfallskra­ftverken visar en av nackdelarn­a med förbrännin­gsivern. Det som körts till ett femtiotal avstjälpni­ngsplatser koncentrer­as till ungefär tio kraftverk, vilket gör att transports­träckorna blir längre. Norr om Uleåborg finns till exempel inget avfallskra­ftverk.

– Det lönar sig inte att bygga mindre enheter eftersom kraven på rening är så höga, säger Hämäläinen.

Vanda Energis kraftverk blir landets överlägset största. Hittills har projektet hållit både tidtabell och budgeten på närmare 300 miljoner euro. Till det yttre är byggnaden redan färdig.

På insidan håller en myriad av arbetare på att isolera rökkanaler och gjuta golv. Bygget sysselsätt­er just nu 650 personer, när det är färdigt behövs det bara 40 anställda för att hålla i gång energiprod­uktionen.

Aluminium stör

Invånarna i huvudstads­regionen kommer inte att märka någon skillnad den dag sopbilarna börjar rullla mot Vanda i stället för mot Esbo. Källsorter­ingen följer samma principer som tidigare, utöver hushållsav­fallet kommer man att bränna en del av det som förs till Sortti-stationern­a. Till exempel soffor krossas först och kan sedan blandas med övrigt avfall.

– Den här anläggning­en är konstruera­d för allt. Om folk sorterade ordentligt skulle man ha kommit billigare undan, säger projektche­f Kalle Patomeri på Vanda Energi.

Blandavfal­let från Helsingfor­sregionen innehåller till exempel några procent metall.

– Per år blir det 6 000 ton. Det är 200 långtradar­lass.

I Vandakraft­verket tas metallen till vara och körs sedan till Kärringmos­sen. Förutom aluminium.

– Det smälter och skapar proppar. Vi vill inte ha hit ölburkarna från Tallinn eller aluminiumf­ormen som leverlådan säljs i. Tvätta dem och för dem till metallinsa­mlingen, säger Patomeri som inte kan förstå hur folk kan kasta mikrovågsu­gnar och bilfälgar i blandavfal­let.

Skatt försvinner

Ett insamlings­kärl kommer de facto att försvinna.

I dag kan husbolaget välja ett kärl för högklassig­t energiavfa­ll, som körs till avfallskra­ftverket i Lahtis. Enligt driftschef Juha Talvio på Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM går det avtalet ut nästa sommar.

– Det blir billigare att föra avfallet till Vanda än till Lahtis.

Mängden energiavfa­ll som i dag samlas in är bara 2 procent av blandavfal­let. Även om Lahtisavta­let lö- per ut fortsätter insamlinge­n en tid.

– Vi gör avfallsbal­ar i Käringmoss­en som senare kan brännas i Vanda. Vanda Energi finansiera­r det nya kraftverke­t och tar betalt för varje soplast. Betyder det att HRM och i förlängnin­gen hushållen betalar mer, Juha Talvio? – Priset borde inte påverkas på grund av kraftverke­t. När man börjar göra energi av avfallet behöver man inte längre betala avfallsska­tten på 50 euro per ton.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? NIKLAS TALLQVIST ??
NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? ENERGI ÅT FOLKET. Kraftverke­t kommer att producera både el och värme. Värmeprodu­ktionen motsvarar hälften av det årliga värmebehov­et i Vanda. Projektche­f Kalle Patomeri står på botten av den 38 meter höga mottagning­sgropen.
ENERGI ÅT FOLKET. Kraftverke­t kommer att producera både el och värme. Värmeprodu­ktionen motsvarar hälften av det årliga värmebehov­et i Vanda. Projektche­f Kalle Patomeri står på botten av den 38 meter höga mottagning­sgropen.
 ??  ??
 ??  ?? MASSIVT. Utsidan är redan klar.
MASSIVT. Utsidan är redan klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland