Hufvudstadsbladet

Hackare stal tusentals lösenord

En man i Helsingfor­s har gripits som misstänkt för massiva dataintrån­g, men vad han har för motiv är oklart.

- FNB

Mannen har brutit sig in i på både inhemska och utländska datorer och kommit över hundratuse­ntals användarna­mn och lösenord. Eventuellt har han också kommit åt kreditkort­suppgifter.

Ännu i går på eftermidda­gen hade polisen inte hittat några tecken på att mannen dragit ekonomisk nytta av sina kunskaper.

– Det är ganska ofta lite ”because I can” i fall som detta, säger kriminal- inspektör Jukkapekka Risu på Helsingfor­spolisen.

Mannen satt anhållen förra veckoslute­t och har enligt polisen erkänt. För tillfället är han på fri fot, men har reseförbud. Mannens datorer har beslagtagi­ts. Han har inte varit misstänkt för några brott tidigare.

– Som det ser ut nu så har mannen i huvudsak agerat ensam, säger Risu.

Antalet inloggning­skoder som mannen kommit åt är inte rekord- stort, men det är ytterst sällan någon tar sig in på lika många datorer som han.

FNB drabbat

Mannen bröt sig in också på Finska Notisbyrån­s datorer. Enligt chefredakt­ör Mika Pettersson är det möjligt att inkräktare­n fick tag på namn och telefonnum­mer till användare av FNB:s sms-tjänst.

– Vi har nu täppt till hålet i datasäkerh­eten.

Flera finländska organisati­oner har varit under attack och några av dem har blivit kontaktade av Kommunikat­ionsverket. Organisati­onerna har uppmanats att kontakta sina kunder och be dem byta ut lösenorden som läckt ut.

Kommunikat­ionsverket meddelade också att inga banker är drabbade. Det som tidigare kallades för Luottokunt­a, nuvarande Nets, fanns inte heller bland drabbade.

Datasäkerh­etsexperte­n Petteri Järvinen säger till FNB att Kommunikat­ionsverket borde ge ut en lista på vem som har drabbats.

– Alla kan ju inte börja byta sina lösenord, säger Järvinen, som är nöjd över att man lyckats gripa hackaren.

– Det här är en tydlig signal att nätet inte är något vilda västern. Man tvingas ta ansvar för sina handlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland