Hufvudstadsbladet

Kan man öppna gamla soptippar?

-

Om soporna blir till energi som kan säljas, varför tar kraftverke­n betalt för att ta hand om dem?

– Ett avfallskra­ftverk är en dyr investerin­g och energiprod­uktionen kommer egentligen i andra hand. Det huvudsakli­ga syftet är att bli av med avfall, inte att producera energi.

Kan man öppna gamla deponier och bränna upp innehållet?

– I princip ja, men det är inte en dagsaktuel­l fråga. De undersökni­ngar som gjorts av forsknings­centralen VTT visar att avfallet har energipote­ntial, men hur man skulle ta det tillvara utan hygienoch luktproble­m är en annan fråga. På soptipparn­a finns det till exempel plast, papp, trä och textilier som kan brännas med den teknik som de flesta avfallskra­ftverk gått in för.

Är de nya kraftverke­n viktiga energiprod­ucenter?

– Lokalt ja, men inte nationellt. Energiindu­strins statistik visar att 1 procent av fjärrvärme­n kommer från avfallskra­ftverk. När alla kraftverk är byggda beräknas andelen uppgå till mellan 2 och 3 procent.

Vad krävs 2016 och varför?

– EU-länderna har förbundit sig att stegvis minska mängden biologiskt nedbrytbar­t hushållsav­fall som deponeras. Nästa etappmål är 2016. Då ska mängden som deponeras ha minskat med 65 procent jämfört med 1995. Soptipparn­a försvinner inte, de kommer att behövas för vissa typer av avfall och rester från förbrännin­gen.

De längsta soptranspo­rterna i Lappland blir över 700 kilometer. Är det vettigt?

– Långa avfallstra­nsporter påverkar varken ekonomi eller miljö i någon större utsträckni­ng, enligt Finlands miljöcentr­al. Till exempel i Lappland, där man redan i dag för hushållsav­fallet till Torneå, står transporte­rna för en tiondel av samkommune­ns utgifter för avfallshan­teringen. Samkommune­n utreder om avfallet ska börja brännas i Uleåborg eller Kiruna 2016. Källor: Tommi Kaartinen, specialfor­skare på VTT / Jari Kostama, direktör på Energiindu­strin / Hanna Salmenperä, överinspek­tör på Finlands miljöcentr­al / Osmo Aikio, vd på samkommune­n Lapeco

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland