Hufvudstadsbladet

En bräcklig väg som kan föra vidare till målet

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

SITUATIONE­N I SYRIEN är så dyster att också smulor av hopp framstår i ett klart skimmer. En sådan var att FN:s specialsän­debud Lakhdar Brahimi deltog i mötet mellan USA:s utrikesmin­ister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov i Genève.

En annan var Syriens beslut att ansluta sig till konvention­en som förbjuder kemiska vapen. Om två veckor ska ett nytt möte hållas i New York som enligt Lavrov ska leda till ett möte mellan parterna i Syrien och en politisk överenskom­melse om förändring.

Över bäcken är man inte ännu på länge. Mycket beror på hur trovärdigt Assadregim­en tar itu med att stoppa produktion­en och börja göra sig av med sina kemiska vapen fram till den 28 september. Intresset för att ha internatio­nella team i landet står inte nödvändigt­vis högt i kurs hos alla inom regimen. Opposition­en har varnat för att Bashar al-Assad bara vill köpa tid.

Det är inte heller uteslutet att missnöjda opposition­sgrupper försöker provocera president Ba- rack Obama till att ingripa militärt.

Kerry har klart sagt ifrån att Syriens utfästelse att börja leverera informatio­n om sina kemiska vapen om 30 dagar inte är nog. Mot den bakgrunden förefaller överenskom­melsen mellan honom och Lavrov att vara en kompromiss. För ögonblicke­t ljuder trumvirvla­rna från krigstrumm­an dämpat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland