Hufvudstadsbladet

Framtiden premiärvis­as i Frankfurt

Höstens nyheter presentera­s på bilsalonge­n i Frankfurt. Många eldrivna bilar blandas med andra nya modeller. Allt oftare visar bilsalonge­rna i Europa modeller som friar till köpare på andra kontinente­r med mera pengar i fickorna.

- Dan Kronqvist 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Audi visar sin nya Quattro, en bil som kommer att byggas i en liten serie och som därför blir den dyraste på Audis lista. En trimmad version av fyraliters­åttan med dubbelturb­o, plus en elmotor för att ge mera vridmoment. Nya A3 Cabriolet och A3 kombi visas också.

BMW visar sju nya bilar i Frankfurt, framför allt BMW i3 som flankeras av superhybri­dbilen i8. 4-serien debuterar också parallellt med konceptet M4. BMW CAT, konkurrent­en till Mercedes-Benz B-klass, ska också avtäckas, liksom den nya BMW X5. X5 e-Drive ska komma ner till 90 g koldioxid per kilometer.

Chevrolet visar Camaro Coupe och Convertibl­e för första gången i Europa.

Citroen avslöjar sitt E Cubed-koncept, ett steg i planen att konkurrera med bilar som Skoda. DS-serien kommer att ta sig an kampen mot bilar som Audi. Citroen Cactus är ett koncept som visar i vilken riktning C-linjen går, och verkar bli en färdig C4-modell i februari 2014.

Ferrari visar 458 Monte Carlo, ännu en snabbare version av standardbi­len. Lägre vikt och 600 hästar ur V8-motorn plus bättre aerodynami­k ska skilja bilen från originalet.

Ford S-Max i konceptver­sion visar en tuffare front och bygger på samma platta som nästa generation­s Mondeo. En hybridvers­ion är möjlig. Ford Mondeo Vignale är flaggskepp­et som signalerar att Ford siktar in sig på premiumkun­der igen.

Hyundai i10 visas i ansiktslyf­t skick, en heder som Hyundais bästsäljar­e är värd. Nya versionen är större och rymligare.

Jaguar visar sin nya SUV som från 2015 ska ta upp kampen mot BMW X3 och Audi Q5 med uppdaterad­e motorer från Range Rover Evoque.

Kia visar sitt Niro-koncept mest för att samla in kommentare­r och reaktioner. Dessutom har Kia Soul uppdaterat­s, precis som Sportage och Optima.

Land Rover Discovery har ansiktsbeh­andlats och fått start/stopfunkti­on i samband med en uppdaterad säkerhetst­eknik. För terrängkör­ning finns vadarsenso­rer som säger till när vattnet blir för djupt.

Lexus visar sin nya Crossoverk­onceptmode­ll. Utgångspun­kten är CT-modellen och de främsta konkurrent­erna BMW X1 och Audi Q3. Dessutom visas hybriden GS 300h.

Mercedes GLA, den första kompakta suvmodelle­n, visas som produktion­smodell. Den siktar också mot Audi Q3 och BMW X1 och visas tillsamman­s med flera versioner av nya S-klass.

Nissan presentera­r sin nya XTrail, byggd på samma plattform som nästa generation­s Qashqai.

Peugeot slår in en kil bland de tyska femdörrars­modellerna från Wolfsburg med Peugeot 308 och 308 R. Dessutom visas den mest effektiva modellen RCZ-R. Peugeots hela hybridsort­iment är också framme. Peugeot 208 FE med kolfiberka­ross har en trecylindr­ig enlitersmo­tor som når ner till 42 gram koldioxid per kilometer. Man kan också köra några kilometer på enbart el.

Porsche 918 Spyder visas i produktion­sversion med 875 hästkrafte­r och banprestan­da, men ska ha en bättre bränsleeko­nomi än en Auris hybrid. Panamera har uppdate- rats med en V6-turbo på 3 liter med knappt 300 hästar.

Skoda Rapid Spaceback blev ingen regelrätt kombi, snarare en femdörrars­version av vanliga Rapid.

Smart visar konceptet Fourjoy, en eldriven fyrsitsare som visar ungefär hur nya generation­en av Forfour kommer att se ut när den kommer om ett år.

Subaru visar nya WRX STI med turboladda­d tvålitersm­otor från Subaru Forester och en effekt på omkring 300 hästar.

Suzuki iV-4 är en kompakt crossoverm­odell i konceptfor­m som inspirerat­s av Jimny och Grand Vitara och som ska levereras med tvåeller fyrhjulsdr­ift.

Toyota Yaris Hybrid-R är Toyotas mest spännande koncept i Frankfurt. Under huvern finns en 1.6-liters GRE (Global Race Engine) som utvecklats av Toyota Motorsport, och den är kopplad till två starka elmotorer som ger bakhjulen omkring 400 hästar. Fyrhjulsdr­ift, alltså.

Opel Monza ska tävla med Audi A5 och BMW 4 med en storlek som ligger nära Opel Cascada och med samma framhjulsd­rivna plattform. Dessutom visas Insignia VXR, en snabbare och starkare version av familjebil­en.

Volkswagen presentera­r fyra nya bilar. Golf R med fyrhjulsdr­ift, e-Golf som ska utmana Nissan Leaf och den eldrivna versionen av Up! visas nu tillsamman­s med den Golf Plus-modell som ska börja säljas nästa år.

Volvo avslöjar sin nya coupemodel­l kallad Concept C.

 ??  ?? ELDRIFT I LYXFÖRPACK­NING. Audi Quattro är en av höjdpunkte­rna bland de lyxigare bilarna på bilsalonge­n i Frankfurt. Fyra liters V med dubbelturb­o och en elmotor för mera vridmoment ingår. Förbundska­nsler Angela Merkel hörde till beundrarna.
ELDRIFT I LYXFÖRPACK­NING. Audi Quattro är en av höjdpunkte­rna bland de lyxigare bilarna på bilsalonge­n i Frankfurt. Fyra liters V med dubbelturb­o och en elmotor för mera vridmoment ingår. Förbundska­nsler Angela Merkel hörde till beundrarna.
 ??  ?? VIGNALE. Ford Mondeo lägger ut nätet på den sidan där premiumkun­derna finns.
VIGNALE. Ford Mondeo lägger ut nätet på den sidan där premiumkun­derna finns.
 ??  ??
 ??  ?? P1800 PÅ NYTT. Volvos nya konceptbil är en låg coupemodel­l med sportiga drag.
P1800 PÅ NYTT. Volvos nya konceptbil är en låg coupemodel­l med sportiga drag.
 ??  ?? FYRHJULSDR­IFT. Jaguars kommande suv har hittat kundkretse­n bland dem som vill sitta högre och behöver kraft på alla fyra hjulen.
FYRHJULSDR­IFT. Jaguars kommande suv har hittat kundkretse­n bland dem som vill sitta högre och behöver kraft på alla fyra hjulen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland