Hufvudstadsbladet

Skarpa skott på Krim

En soldat död – Kiev ger sina trupper tillstånd besvara eld

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

– Vi har gått över från en politisk fas till en militär. När ryska soldater skjuter på ukrainska handlar det om krigsbrott, sade Ukrainas premiärmin­ister Arsenij Jatsenjuk i går.

Orsaken till hans vrede var att okända soldater i går kväll angrep en ukrainsk bas i Krims huvudort Simferopol. Vid intagninge­n av basen sköts en ukrainsk soldat ihjäl, en annan skadades. Den omkomne var en underoffic­er som sköts i nacken, uppgav BBC.

Regeringen i Kiev reagerade snabbt på incidenten och gav tillstånd för de egna trup- perna att vid behov besvara eldgivning.

USA:s vicepresid­ent Joe Biden meddelade i går efter ett möte i Warszawa med Estlands president Toomas Hendrik Ilves att USA överväger att hålla militärövn­ingar i Baltikum.

I sitt tal i duman i går fördömde Vladimir Putin fränt västmakter­nas sanktioner. Han lovade slå tillbaka lika hårt och kallade västs kritik av händelsern­a på Krim för ”primitiv dubbelmora­l”.

Putin sade att Krim alltid varit ryskt och har ”en plats i alla ryska hjärtan och sinnen”.

Men i väst låter man sig inte övertygas. USA:s president Barack Obama sammankall­ar ett G7-möte till nästa tisdag i Haag för att besluta om utvidgade sanktioner. Vicepresid­ent Joe Biden sade på besök i Polen att Ryssland står ”ensamt och naket efter den illegala kapningen av Krim”.

I Bryssel säger EU-ledarna Herman Van Rompuy och José Manuel Barroso att EU aldrig erkänner Rysslands annekterin­g av Krim.

– Europeiska unionen erkänner varken den olagliga och illegitima folkomröst­ningen på Krim eller dess resultat. Europeiska unionen erkänner inte och kommer inte att erkänna införlivan­det av Krim och Sevastopol med Ryska federation­en, skriver EU-tjänstemän­nen i ett gemensamt uttalande.

Regeringen i Kiev varnar för att Ukraina nu kan nationalis­era rysk egendom som motdrag till nationalis­eringen av ukrainsk egendom på Krim.

”Rån mitt på dagen”

De skarpa reaktioner­na i väst kom efter Vladimir Putins 45 minuter långa tal i ryska duman där han motiverade och stadfäste annekterin­gen av Krim.

I inledninge­n av talet antog Putin en försonlig ton och gick tillbaka till historien för att förklara varför Krim är en naturlig del av Ryssland.

– Det var ett stort misstag av Nikita Chrustjov att 1954 lämna bort Krim till Ukraina, det var som ett rån mitt på dagen. Den demokratis­ka folkomröst­ningen bevisar att också invånarna på Krim vill tillhöra Ryssland.

Enligt Putin har Ukraina de senaste tjugo åren gått från den ena politiska krisen till den andra.

– Presidente­r har kommit och gått och utnyttjat Ukraina som en mjölkko. Extremiste­rna som genomförde statskuppe­n är fascister och antisemite­r. Folket på Krim ville inte un- derlyda dem utan hade all rätt att ansluta sig till en stark nation, till Ryssland som man alltid varit en del av.

I ryska Krim ska tre språkgrupp­er och kulturer kunna leva jämlikt sida vid sida, lovade Putin och syftade på ryssar, ukrainare och tatarer.

Ryssar utanför Rysslands gränser kan räkna med beskydd, lovade den ryske presidente­n.

– Det gäller också alla de miljoner ryssar som bor kvar i Ukraina.

Protester och sanktioner i Väst bekommer inte Vladimir Putin.

– Vad säger man i väst? Jo, man påstår att Ryssland bryter mot internatio­nell lag. Det är bra att man i väst minns att det finns någonting sådant som internatio­nell lag.

Putin hänvisade till Kosovos självständ­ighet som godkänts av den internatio­nella domstolen i Haag och ansåg att Krim är ett identiskt fall.

– Enda skillnaden är att ingen människa dödats på Krim. Varför anser väst att saker som är tillåtna för albaner i Kosovo är förbjudna för ryssar på Krim.

Vladimir Putin försäkrade att Ryssland kommer att fortsätta försvara

”Vi vill ha dialog och goda relationer till väst, men vi accepterar inte den dubbelmora­l och cynism som man tvingar på oss.”

VLADIMIR PUTIN

sina intressen och inte som efter Sovjets fall 1991 ständigt ge efter.

– Vi vill ha dialog och goda relationer till väst, men vi accepterar inte den dubbelmora­l och cynism som man tvingar på oss. Under kalla kriget införde väst förbud mot export av högteknolo­gi till oss. Motsvarand­e restriktio­ner gäller än i dag, man försöker trycka ner oss. Det har man gjort i 300 år, anklagade Putin.

På Krim fortsätter förhålland­et mellan ryska och ukrainska trupper att vara spänt. Okända soldater stormade i går kväll en ukrainsk bas i Simferopol. I striderna dog en ukrainsk soldat och en skadades.

Ukrainas tillförord­nade premiärmin­ister Arsenij Jatsenjuk fördömde attacken och varnade för att konflikten har förvandlas från politisk till militär.

– Att ryska soldater skjuter på ukrainska är ett krigsbrott.

I går kväll gav regeringen i Kiev tillstånd för sina soldater att besvara eldgivning.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ALISA BOROVIKOVA ?? aVVÄPnar. Ryska militärer avväpnar ukrainska officerare vid en operation i Simferopol på Krim. Regeringen i Kiev gav i går tillstånd för sina soldater att besvara eldgivning.
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ALISA BOROVIKOVA aVVÄPnar. Ryska militärer avväpnar ukrainska officerare vid en operation i Simferopol på Krim. Regeringen i Kiev gav i går tillstånd för sina soldater att besvara eldgivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland