Hufvudstadsbladet

Ingen vinner på sanktioner

Spirande tecken på tillväxt, men mörka moln i öst. Både Danske Bank och Pellervo ekonomisk forskning PTT ser en ljusning och en svag tillväxt i Finlands ekonomi i år, Krimkrisen till trots.

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Det skulle vara som att skjuta sig själv i foten. Så säger ekonom Vladimir Miklasjevs­kij på Danske Bank om eventuella ekonomiska sanktioner mellan EU och Ryssland. Ekonomer varnar för att om krisen eskalerar kan det bryta den långsamma uppgång som i år väntas i Finlands ekonomi. Men mest påverkas ekonomin i Ryssland.

Sanktioner och motsanktio­ner i handeln med Ryssland kan få den spirande ekonomiska återhämtni­ngen i Finland på fall, men tillväxten i de västliga ekonomiern­a är nu så stark att förutsättn­ingarna för tillväxt finns också i Finland. Det anser chefsekono­m Pasi Kuoppamäki på Danske Bank.

Banken presentera­de i går sin färska konjunktur­prognos och har i likhet med PTT skrivit ner utsikterna för i år till en tillväxt i bruttonati­onalproduk­ten som stannar under en procent. Danskes siffra är 0,5, PTT:s 0,8 procent.

Hotet mot den svaga tillväxten kommer österifrån. Finland är betydligt mer beroende än många andra EU-länder av handeln med Ryssland och redan nu har den allt svagare rubeln drabbat många företag hårt. Hinder för handeln österut ser varken Danske eller PTT som önskvärda.

– Det vi bevittnar nu är ett nytt geopolitis­kt schackspel, säger ekonom Vladimir Miklasjevs­kij på Danske Bank.

Miklasjevs­kij påminner om att det finns ett ömsesidigt ekonomiskt beroende mellan Ryssland och EU och att ta till sanktioner inte hjälper någondera parten. Beslut om sanktioner är enligt honom som att skjuta sig själv i foten.

Oljepriset hjälper

Den ryska ekonomin växer knappt och rubeln är svag, det var den redan före händelsern­a på Krim, påpekar Miklasjevs­kij. Den privata konsumtion­en och det goda sysselsätt­ningsläget har medverkat till att upprätthål­la tillväxt i Ryssland, men nu är konsumtion­stillväxte­n hotad.

– Här finns det skäl till oro på finländskt håll, det är konsumtion­en som upprätthål­ler exporten till Ryssland, varnar han.

Den svaga rubeln har redan betytt att färre ryska turister besöker Finland och att de som kommer hit handlar mindre.

De ryska konsumente­rna drabbas dessutom av centralban­kens räntehöjni­ng tidigare i veckan. Den betecknar Danskes ekonom som ett misstag och varnar för att fler misstag från centralban­kens sida kan åstadkomma en recession i Ryssland.

Nu hjälper det relativt höga oljepriset den ryska ekonomin, faller det lever vi i en ny värld, påpekar han.

– Det är egentligen det bästa som kunde hända, för då skulle Ryssland tvingas utveckla en mångsidiga­re ekonomi, nytt inhemskt företagand­e och locka utländska placeringa­r.

Men ännu är situatione­n på Krim långt ifrån löst. Ryssland kommer hur det än går att investera i området, pengar som betalar igen sig mycket fort, tror Miklasjevs­kij.

– Fast det kan lätt gå så att det man tror är ett paradis förvandlas till ett helvete.

Problem i strukturen

Än så länge kämpar Finland med inhemska, strukturel­la problem, inte sådana som orsakats av Krimkrisen, påpekar Pasi Kuoppamäki. Recessione­n har varit lång och djup.

– Vi ser ändå positivt på möjlighete­rna att tillväxten kommer i gång, säger han.

Det är strukturel­la problem som fått Finland att dyka så djupt. Två viktiga exportben, skogsindus­trin och den Nokia-relaterade elektronik­industrin, svek på samma gång och nya produkter har inte kunnat ersätta dem, understryk­er Danskes ekonom Juhana Brotherus.

PTT påpekar i sin prognos att Finland saknar nya idéer och produkter och att vi därför haft svårt att dra nytta av att ekonomiern­a börjat hämta sig på annat håll.

Pellervo påminner också om att läget i den offentliga ekonomin är svårt och att underskott­et i den offentliga ekonomin växer. Att bryta skuldsättn­ingen skulle ändå vara viktigt.

– Att förlänga arbetstide­n inom den offentliga sektorn är en möjlig sparåtgärd, heter det i prognosen.

Samtidigt tryggar längre arbetstide­r tjänster och minskar behovet av uppsägning­ar.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? PASI KUOPPAMäKI
chefsekono­m på Danske Bank.
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA PASI KUOPPAMäKI chefsekono­m på Danske Bank.
 ?? LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? VLADIMIR MIKLASJEVS­KIJ
ekonom på Danske Bank.
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA VLADIMIR MIKLASJEVS­KIJ ekonom på Danske Bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland