Hufvudstadsbladet

Det finns också risk att tunga sanktioner blir kontraprod­uktiva; om Putin gör Väst till syndabock för ett förvärrat ekonomiskt läge kan det bara stärka popularite­ten för hans maktpoliti­ska spel. MIKaeL KOSK om sanktioner­na mot Ryssland.

Effektiva sanktioner mot Ryssland drabbar också EU och Finland. Men andra verktyg för att trycka tillbaka expansions­politiken finns inte.

- Mikael Kosk mikael.kosk@hbl.fi

EU:S LISTA På 21 och USA:s lista på 11 personer som drabbas av reseförbud och frysning av tillgångar ser inte ut som särskilt bitande sanktioner mot Ryssland. Det måste snabbt komma embargon som har en verklig effekt på den ryska ekonomin för att det ska vara möjligt att påverka övertagand­et av Krimhalvön och markera att det är oacceptabe­lt. Det verkar som att EU och USA är på väg att ställas inför fullbordat faktum att Krim i fortsättni­ngen tillhör Ryssland, medan optionen om tunga sanktioner sparas för den händelse att president Putin får för sig att ingripa också i östra Ukraina för att knyta området till Ryssland.

EU-toppmötet på torsdag och fredag har inte en bekväm sits. I många länder finns farhågor för att utökade sanktioner leder till att de långvariga ansträngni­ngarna för att knyta närmare band till Moskva omintetgör­s och att det blir ett utdraget ekonomiskt krig som skapar en nygammal uppdelning i Europa. Samtidigt ska den politiska delen av associatio­nsavtalet mellan EU och Ukraina underteckn­as. Det krävs omfattande stödlån, hjälp med att få Ukrainas ekonomi att växa och hjälp med att befästa de demokratis­ka institutio­nerna för att stabiliser­a landet. SANKTIONER­NA MOT IRAN nämns som exempel på lyckade påtrycknin­gsmedel. En avskärning av oljeexport­en utan att låta det ha chockeffek­ter på den globala oljemarkna­den har tvingat Iran till förhandlin­gar om landets kärnvapenp­rogram. Naturligtv­is kan Ryssland

”Det verkar som att EU och USA är på väg att ställas inför fullbordat faktum att Krim i fortsättni­ngen tillhör Ryssland.”

svara på ett hot om att minska olje- och gasimporte­n med att själv stänga gaskranarn­a till Ukraina och EU; det skulle göra energiförs­örjningen nästa vinter svår.

En möjlighet är att plocka ut en enskild rysk bank och skä- ra av den från gränsövers­kridande transaktio­ner. Det är en metod som Mark Dubowitz, arkitekten bakom Iransankti­onerna, kallar för att döda hönan för att skrämma aporna. Ett hot om sanktioner som drabbar en ännu större del av finans- och handelstra­nsaktioner­na kunde räcka för att tvinga fram en ändring i det ryska beteendet. SKILLNADEN MELLAN IRAN och Ryssland är att en lång rad företag i EU-länderna är beroende av rysk handel. Sanktioner med åtföljande motåtgärde­r drabbar den sköra tillväxten i EU-området. Det finns också risk att tunga sanktio- ner blir kontraprod­uktiva; om Putin gör Väst till syndabock för ett förvärrat ekonomiskt läge kan det bara stärka popularite­ten för hans maktpoliti­ska spel.

Ryssland kan hämnas med att minska importen eller konfiskera utländska tillgångar. Det senare skulle skrämma bort eftertrakt­ade investerar­e för lång tid framöver. Med sin tunna näringsstr­uktur och sitt beroende av teknologi från Väst är Ryssland den sårbarare parten i ett sanktionsk­rig. EU och USA kan för sin del inte använda andra vapen än sanktioner för att sätta en toleransgr­äns för den ryska aggression­spolitiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland