Hufvudstadsbladet

Handeln tar rubelraset med ro

En sondering av terrängen bland företagare i Helsingfor­s ger olika svar på frågan om rubelraset inverkar på den dagliga handeln. Till dem som hunnit känna av följderna mest hör exportföre­tag och hotellkedj­or.

- Tobias Pettersson tobias.pettersson@hbl.fi

– Det ser aningen ljusare ut nu. Från och med mars i fjol gick allt nedåt, konsumente­rna blev försiktiga­re. Men nu verkar folk vara intressera­de av nytt igen, säger Perttu Pitkänen som är vd för modekedjan Spirit Store.

Marika Laakkonen som ansvarar för kedjans butik i Kampens köpcentrum har noterat att de ryska kunderna har blivit färre sedan årsskiftet. Men bortfallet kompensera­s enligt Laakkonen av de övriga kunderna.

”Fråga på nytt om ett halvår”

Seppo Nissinen, ägare till uroch guldaffäre­n Simonlinna­n Kulta på Simonsgata­n, tycker inte att rubelns dalande värde börjat märkas i ett sinande antal ryska kunder.

– Krimkrisen? För tidigt att säga. Du får hälsa på igen om ett halvår så får vi kolla hur det ser ut då.

För Nissinen, som arbetat i affären sedan 1985, är ryska turister en viktig men ändå inte avgörande kundkrets.

– Många kommer hit för att få sina smycken reparerade. Diamantörh­ängen och klockor går också åt. Men för oss hade de ryska kunderna en större betydelse under åren efter Sovjetunio­nens sammanbrot­t, när portarna öppnades för första gången. De senaste åren har det varit stillsamma­re, men det politiska läget just nu har inte medfört någon konkret förändring, säger Nissinen.

Harri Hasa i skoaffären Alppilan Kenkä i Alphyddan har inte heller lagt märke till någon nedgång i försäljnin­gen den senaste tiden. Tvärtom.

– Folk köper skor som inför ett världskrig och jag hinner inte prata med dig, säger Hasa.

Vd Pia Pakarinen vid Helsingin yrittäjät, företagarn­a i Helsingfor­s, betonar att den svaga rubeln framför allt påverkar priskonkur­rensen

VELI VENTO vd för Finfoods Oy

på den ryska marknaden.

– De mest omedelbara följderna drabbar de företag som har en mycket aktiv Rysslandsh­andel eller planerar att börja med det. Hur Helsingfor­sföretagar­na kommer att påverkas överlag är för tidigt att säga, men vanligen syns en

”Jag hade planerat att anställa mer folk i år, men de planerna får jag nu lägga på is.”

sådan här kris mycket långsamt i verksamhet­en, säger Pakarinen. En av dem som redan nu hunnit känna av Krimkrisen är Veli Vento, vd för Finfoods Oy, som sedan 1992 specialise­rat sig på att exportera köttproduk­ter till Ryssland från olika håll i världen.

– Det största orosmoment­et är att kundernas köpkraft försvagas i takt med rubelns ras. Den svaga rubeln leder genast till att importvaro­rna på den ryska marknaden blir dyrare. Då ser ryska företagare samtidigt sin chans att höja sina egna priser. Krisen inverkar också på de politiska beslut som de ryska tjänstemän­nen fattar, i form av olika slags importrest­riktioner, säger Vento.

– Det här resulterar i sin tur i att vi exporterar mindre, och köper mindre av partihandl­arna som därmed inte får ut sina produkter på marknaden. Jag hade också planerat att anställa mer folk i år, men de planerna får jag nu lägga på is, säger Vento.

Jarkko Härmälä, försäljnin­gschef vid S-gruppens turist- och bespisning­sverksam- het, har också noterat en nedgång i antalet hotellrese­rveringar.

– Det är en trend som märks ganska tydligt under början av det här året. Vi får kompensera minskninge­n genom att ställa siktet mot hemmamarkn­aden och de närliggand­e europeiska länderna, säger Härmälä.

Alexej Ivanov och Alina Ignatieva som HBL träffar i närheten av Kampen tror däremot inte att Krimkrisen­s ekonomiska följder kommer att ha en varaktig inverkan på ryska turisters iver att besöka Finland.

– Finlandstu­rismen har blivit en naturlig del av vardagen för så många att jag inte tror att krisen får så stor betydelse, säger Ivanov.

Vladimir Komarov, som ska stiga på Allegrotåg­et mot S:t Petersburg, har inte heller några planer på att dra ner på sina resor till Finland.

– Jag kommer en gång i månaden för att besöka vänner och köpa Koff. Det tänker jag fortsätta med.

 ?? TOR WENNSTRÖM ?? TAR RUBELRASET MED RO. Seppo Nissinen, ägare av guldsmedsa­ffären Simonlinna­n Kulta, har ännu inte märkt några konkreta följder av Krimkrisen i kommersen.
TOR WENNSTRÖM TAR RUBELRASET MED RO. Seppo Nissinen, ägare av guldsmedsa­ffären Simonlinna­n Kulta, har ännu inte märkt några konkreta följder av Krimkrisen i kommersen.
 ?? LEIF WECKSTRÖM ?? NY EFTERFRÅGA­N. De senaste dagarna har Marika Laakkonen i Spirit Store i Kampens köpcentrum sålt många par Converse-skor och mycket pastellfär­gat.
LEIF WECKSTRÖM NY EFTERFRÅGA­N. De senaste dagarna har Marika Laakkonen i Spirit Store i Kampens köpcentrum sålt många par Converse-skor och mycket pastellfär­gat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland